Дрон с килограм пластичен експлозив се разби на 75 километра от Кремъл

OFFNews 01 март 2023 в 15:55 24889 4

Снимка

Дронът се е разбил на 100 метра от газокомпресорна станция на "Газпром" и на 75 километра от работното място на Владимир Путин в Кремъл.

Боен дрон, натъпкан с експлозиви, се е разбил в Московска област само на 75 километра от Кремъл и на 600 километра от фронта в Украйна, съобщи в сряда руският „Известия“. На мястото на катастрофата служители на ФСБ са открили пластичен експлозив С-4, разпределен в две взривни устройства, както и четири кумулативни изстрела за ръчен противотанков гранатомет.

Инцидентът, за който независимо от „Известия“ обяви и телеграм каналът „Осторожно новости“, е станал на 28 февруари, във вторник. Безпилотният апарат е бил открит на 100 метра от газокомпресорната станция на „Газпром“ – „Воскресенск“.

Предполага се, че тя е била и мишената на дрона. „Известия“ твърди, че по газопреносната мрежа не са нанесени щети.

Според руските източници разбилият се дрон е с чуждестранен произход. Такива летателни средства не са на въоръжение в руската армия, а на корпуса му е имало обозначение UJ-22 AIRBORNE. Известно е, че дронове от този тип се произвеждат от украинската компания Ukrjet и по най-нови данни могат да изминат дори 800 км.

Според OSINT аналитика и ветеран от американската армия Хенри Шлотман дронът е в състояние да носи от 20 до 30 килограма взрив. Украинският военен експерт Иван Ступак обясни пред „Фокус Украйна“, че дроновете, които са пуснати срещу руски обекти през последните денонощия, летят в тестов режим, за да се провери тяхната далекобойност и разстоянието, което могат да покорят незабелязани от руските системи за ПВО.

Кабинетът на украинския президент Володимир Зеленски отрече участие в атаките с дронове по обекти на територията на Русия. Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк обяви, че Киев не провежда удари на територията на Руската федерация. „Украйна води отбранителна война с цел извеждане от окупация на всички свои територии“, каза Подоляк.

През нощта във вторник дрон с два килограма взрив е връхлетял в апартамент в Белгород. Според кмета на града Валентин Демидов на място са пристигнали служители на различни специални служби, включително за обезвреждане на експлозиви.

Обитателите на посетения от дрон апартамент са били настанени от властите в хотел, а съседите им са се евакуирали при приятели. По улиците на Белгород са намерени останките на още два дрона. Общо през нощта на територията на града са паднали 4 безпилотни апарата, само един от тях се е взривил. На 27 и 28 февруари атаки с дронове имаше в няколко региона на Руската федерация.

В гр. Туапсе в Краснодарския край след атака с дрон са регистрирани взривове в петролна база на „Роснефт“. Официално никой не е поел отговорност аз атаките. Заради неидентифициран летящ обект на 28 февруари беше затворено въздушното пространство около Санкт Петербург, а полетите от и до летище Пулково бяха отменени. Наложи се няколко самолета, излетели от Москва за Ленинградска област да се върнат обратно заради дрон, засечен на 160-200 километра от Санкт Петербург.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

4

Diogen

01.03 2023 в 17:42

Орките си мислеха, че са недосегаеми. Но не са. И това, което се случи вчера яе стане ежедневие в живота им. Докато не качат Путлер на бесилото. Ако продължават да съпреживяват апатично и да се правят, че войната в Украйна не съществува, ги чака мрачно бъдеще.

2070

3

НЕМА ТАКЪФ

01.03 2023 в 17:23

Следващият ще стигне !

900

2

Manager Kim

01.03 2023 в 17:18

Ами да се ориентират да напускат по-бързо както е сторила Юлка тук: http://www.*************.com/other-languages/kratki-razkazi-za-prosvetlenie/msg47977/#msg47977

2550

1

alfakentavur

01.03 2023 в 15:58

а) Това е учение
б) Това е учение
в) Руzzкий мир отива на гости на Руzzкий мир
г) Това е учение
д) Ну, това е учение

 
X

Да помогнем на украинските деца!