Донецк избира президент и парламент на 2 ноември

OFFNews 25 септември 2014 в 17:11 1945 0

Снимка ИТАР-ТАСС

Самопровъзгласилата се Донецка народна република ще проведе избори за парламент и президент на 2 ноември. Това реши Върховният съвет на Донецката република.

Кандидатите за президент трябва да са на възраст над 30 години, трябва да е жител на Донецката република и да е живял на територията на републиката не по-малко от 10 години. Кандидат-президентите трябва да представят поне 1000 подписа в своя подкрепа.

Партиите, които ще се явяват на парламентарните избори също трябва да представят поне 1000 подписа в своя подкрепа. В парламента ще влязат партиите, които ще преодолеят бариерата от 5% от гласовете.

В гласуването ще могат да участват жителите на Донецката република, дори и в тези градове, които в момента са под контрола на киевските власти – Славянск, Краматорск, Мариупол и др.

Председателят на Върховния съвет на Луганската народна република Алексей Карякин също посочи като възможна дата за провеждане на избори в републиката 2 ноември.

Засега обаче датата е предварителна.

Върховната Рада посочи дата за изборите 7 декември, след като беше гласуван особения статут на Донбас. Ръководителите на двете самопровъзгласили се републики обаче обявиха, че сами ще решат кога да се проведат изборите в републиките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови