Киев обеща специален статут за руския език и повече местна автономия

OFFNews 19 април 2014 в 07:40 7350 2

Аесений Яценюк

Снимка БГНЕС

В опит да успокои обстановката в източната част на страна, украинският премиер Арсений Яценюк направи изявление, в което обеща на проруски настроените граждани, че държавата ще осигури специален статут за руския език, така че той да се практикува спокойно.

В допълнение, Яценюк обеща и известна степен на децентрализация и повече права за местната власт. Споменатите от властта Киев мерки ще се направят чрез промени в основния закон на страната.

"Ще съгласуваме специален статут на руския език и ще гарантираме неговата защита. Планираме и конституционни реформи, които да прехвърлят повече правомощия на регионите", коментира премиерът.

Междувременно бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко посети вчера Донецк, за да основе там клон на своето движение "Съпротива".

Миналата седмица тя обяви, че създава "Съпротива" с цел да помогне на силите на реда в стабилизацията на страната.

"Движение "Съпротива" има за цел да събере специални бригади на регионалната отбрана, всички резервисти, които имат военен опит. Първата такава бригада е организирана днес в Донецка област", заяви Тимошенко.

До момента не е ясно какви ще са правата на бригадите на Тимошенко и дали официално е обсъдена с полицията възможността за съвместна работа.

Обстановката в Украйна се следи и от Държавния департамент на САЩ, откъдето заплашиха Русия със санкции, ако не съблюдава изпълнението на Женевските споразумения относно Украйна.

"Ние ще следим дали Русия ще предприеме стъпки по изпълняването на женевските договореност. Ако не го направи, ще има последствия", коментира говорителят на Държавния департамент Джен Саки.

Властите в САЩ са убедени, че Русия е в състояние да въздейства на украинците, които желаят федерализацията на страната. Саки каза още, че САЩ вече обмислят кои руснаци трябва да бъдат засегнати от евентуалните бъдещи санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!