Димитър Ковачевски е подал оставка като председател на СДСМ

OFFNews 23 май 2024 в 09:40 702 0

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Димитър Ковачевски е потвърдил официално оттеглянето си от председателския пост на СДСМ. Това се е случило на заседание на Изпълнителния съвет на партията. Още в изборната нощ на 8 май, когато СДСМ се оказа с изключително нисък резултат, той обяви, че в партията трябва да има ново ръководство и да бъде свикан конгрес, пишат медиите в Северна Македония, цитирани от БТА.

Ковачевски е изпратил писмо до Изпълнителната комисия и до председателя на Централното ръководство. В него той пише, че оттеглянето от председателския пост в партията е морален акт в контекста на изборното поражение на СДСМ и призовава цялото ръководство на партията да направи същото.

"Подобен акт е практика във всички европейски и световни демокрации, за каквато претендираме да сме и ние, и трябва да бъде практика на всички партийни ръководства след изборен провал", цитира изданието думите на Ковачевски.

Той е потвърдил оценката си, че загубата на изборите, които се проведоха в Република Северна Македония на 8 май е тежък удар за СДСМ и партията трябва да се реформира и отново е настоял за свикване на конгрес, на който да бъдат анализирани изборните резултати, след което да бъдат проведени и вътрешнопартийни избори за председател на СДСМ.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II