Десетки хиляди са евакуирани заради наводненията в Китай

OFFNews 22 юли 2021 в 16:54 1945 0

Снимка Getty Images

Десетки хиляди бяха евакуирани от засегнатите от наводнения райони в централен Китай в четвъртък, когато броят на жертвите от пороя, наводнил провинция Хънан, стана 33 души.

Повечето градове останаха под вода, а реколтата е унищожена, след като когато лошото време се премести и на север, като агенция Синхуа отчита преки икономически загуби от 1,22 милиарда юана (189 милиона долара).

Метеорологичното бюро на провинцията повиши степента на предупреждение за буря до червено - най-високото ниво в четиристепенната система. Опасността е обявена за четири града в северната част на Хънан - Синсян, Анян, Хъби и Дзяодзуо.

Сред загиналите са 12 души, които починаха при наводнение в метрото в столицата на провинцията Джънджоу, на около 650 км югозападно от Пекин. 

Спасителните екипи използваха гумени салове, за да превозват жителите на сигурно място, докато други преминаваха през водата, носейки вещи над главите им, или чакаха, качени върху полупотопени  автомобили да бъдат спасени. 

Тази седмица Джънджоу се превърна в епицентър на екстремните метеорологични условия в централен Китай, регистрирайки 617,1 мм воден стълб дъжд от събота до вторник, почти еквивалентен на средногодишната стойност за града от 640,8 мм.

Докато бурята се придвижваше на север, над 73 000 души бяха евакуирани от град Анян на границата на Хънан с провинция Хъбей. От понеделник градът е бил залят от над 600 мм воден стълб, съобщи Синхуа.

Двама души загинаха в провинция Хъбей, когато торнадо удари град Баодин в сряда.

Синсян, малък град северно от Джънджоу, е регистрирал 812 мм валежи между вторник и четвъртък, рекорд за местните метеорологични архиви. 

Към края на деня в сряда повече от 470 000 души и над 55 000 хектара култури бяха засегнати от дъждовете в Синсян, а местното правителство е разположило над 76 000 екипа за издирване и спасяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови