Десет опозиционери са арестувани в Армения

OFFNews 12 ноември 2020 в 13:48 1727 0

Снимка Архив

Десет представители на арменската опозиция са арестувани днес по време на протест, свързан с подписаното преди дни споразумение за Нагорни Карабах, с което се обявява победа за Азербайджан, предаде БТА. 

Това е вторият ден на протести в страната. Според подписаното от министър-председателя Никол Пашинян примирие Ереван трябва да отстъпи Келбаджарския, Лачинския и Агдамския район в Карабах. В нощта срещу вторник сградите на правителството и на парламента бяха нападнати и частично опустошени. Вчерашната демонстрация премина без сериозни нарушения, за днес също има насрочен протест. 

"На законните ни искания властите отговориха с репресии. Лидерите на протестното движение са задържани от силите за сигурност. Нека всички, на които родината не е безразлична, да дойдат на шествие в 17 ч. Искането ни е оставка на Пашинян. Но ще се борим и за освобождаване на политическите затворници в Армения", заявиха от опозицията.

Сред арестуваните са бивш шеф на Службата за национална сигурност; лидер на партия "Процветающая Армения"; водач на партия "Национальная безопасность"; представители на арменската революционна федерация "Дашнакцутюн"; бивши зам.-председатели на парламента; основател на партия "Едина Армения". 

Задържаните са заподозрени в организация и провеждане на събрание в нарушение на установения законов ред и масови безредици - престъпление, което се наказва с 10 години затвор. Някои от тях са заподозрени и в нарушаване на временните ограничения, въведени с военното положение в страната и са заплашени от затвор до 5 години.

Искането за оставка на арменския премиер се подкрепя от 17 политически сили.

След повече от месец и половина на смъртоносни боеве за азербайджанската сепаратистка област Нагорни Карабах и околните райони, Азербайджан си връща контрола върху обширни територии, които от началото на 90-те години на миналия век бяха под арменски контрол. На място ще бъдат разположени около 2000 руски миротворци, които да гарантират оцеляването на самопровъзгласилата се арменска република Нагорни Карабах, вече с намалена територия и отслабена.

Арменският премиер обвини протестиращите, че са ръководени от корумпираната олигархия на стария режим, свален през 2018 г. при революция, която го доведе на власт.

Арменското министерство на отбраната обяви зона, забранена за полети, в Армения и Нагорни Карабах, с изключение на военни самолети, съобщи руската агенция Интерфакс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови