Денис Родман ще играе мач в чест на Ким Чен Ун

Елица Мартинова 06 януари 2014 в 08:25 3020 1

Снимка Би Би Си

Ким Чен Ун и Денис Родман

Пенсионираната легенда на американския баскетбол Денис Родман ще участва в приятелски мач по случай рождения ден на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун, съобщи Би Би Си.

 

Ким Чен Ун има робден ден на 8 януари и тази година навършва 31 г. Той е голям фен на баскетбола и на самия Денис Родман. Легендата ще оглави отбор от бивши американски звезди на баскетбола.

Родман неведнъж е заявявал, че е приятел с диктактора. Това ще бъде четвъртото посещение на спортиста в Северна Корея. Баскетболистът е силно критикуван за това, че игнорира нарушаването на човешките права при диктатурата на Ким Чен Ун. Държавният департамент на САЩ подчерта многократно, че Денис Родман не представлява държавата в отношенията си със севернокорейския лидер.

Самият Родман обаче не се притеснява от близките си отношения с диктатора. Според спортиста става въпрос за „баскетболна дипломация“, която има за цел свърже културите на две държави.

Междувременно зловещите твърдения около режима в Северна Корея набират сила. След като в края на миналата година диктаторът екзекутира своя чичо и дългогодишен ментор Чан Сон Таек, в началото на 2014 г. се появиха слухове, че севернокорейският лидер е дал трупа на чичо си за храна на кучетата пред очите на ужасени зрители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови