Денят, в който Турция погреба парламентарната република

Радев е единственият президент от ЕС, който присъства на клетвата на Ердоган

OFFNews 09 юли 2018 в 22:11 9007 0

Снимка tccb.gov.tr

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган положи клетва в парламента и от днес южната ни съседка официално премина от парламентарна към президентска система на управление.

На церемонията по встъпването си в длъжност на площада пред президентския дворец в Анкара Ердоган заяви, че за първи път след разпадането на Османската империя Турция е направила исторически избор не чрез натиск или военен преврат, а чрез свободното волеизявление на турския народ.

Днес ние поставяме начало на нова Турция. Аз се надявам, че президентската форма на управление ще допринесе за бъдещото развитие на страната, каза Ердоган.

Турция ще укрепи своята мощ, ще продължи да развива отбранителната промишленост и ще охранява границите си, обяви държавният глава.

Ердоган назначи зет си за финансов министър

Малко преди полунощ станаха ясни и имената на ключовите фигури в новото турско правителство.

Вицепрезидент ще е Фуат Октай, досега съветник в канцеларията на премиера.

Зетят на Ердоган Берат Албайрак, който досега бе министър на енергетиката, е новият министър на финансите.

Хулуси Акар, досега началник на генералния щаб на турските въоръжени сили, е новият министър на отбраната.

Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу запази своя пост.

Ердоган остави още министрите на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и на правосъдието Абдюлхамит Гюл.

Радев - единственият президент от ЕС, който присъства на клетвата

Eдинственият президент на страна членка на ЕС, който присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Реджеп Тайип Ердоган, беше българският държавен глава Румен Радев.

Моят стремеж е да градя отношения на взаимно доверие и уважение с всички президенти на всички наши съседни страни. Нека не забравяме, че в днешните реалности и особено в нашия регион добросъседството играе ключова роля за опазване на мира и стабилността, аргументира се Радев пред българските медии в Анкара.

Неведнъж съм обръщал внимание върху недопустимата намеса на Турция в българските избори и нашите религиозни дела, но убеден съм, че ненамесата във вътрешните работи е основата на това, така необходимо на всички ни, добросъседство. Тук съм, защото уважавам избора на турския народ и очаквам същото от страна на нашите съседи, каза още Радев.

Българският президент добави, че Турция е най-големият търговски партньор на България извън Европейския съюз, а и югоизточната „врата“ на Европа, която в момента удържа миграционния натиск.

След катастрофалния провал на енергийната ни политика, Турция се превръща и в решаващ фактор по отношение на надеждността на нашата енергийна сигурност, на доставките и на цената на природния газ, подчерта още Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови