Реджеп Ердоган ще положи клетва пред парламента

OFFNews 09 юли 2018 в 07:41 1977 0

Реджеп Ердоган ще положи клетва като президент пред парламента днес

Днес турският президент Реджеп Ердоган ще положи клетва, след което в сила влизат новите му, увеличени правомощия. На церемонията в Анкара ще присъства и българският държавен глава Румен Радев.

Реджеп Ердоган ще положи клетва пред турския парламент в 16.30 часа, а по-късно е предвидено тържество в президентския дворец „Бештепе“.

В събота турския президент заяви, че на него ще присъстват 22 държавни глави и 17 премиери, вицепремиери и председатели на парламенти. Гости на церемонията ще са и ръководителите на чуждите дипломатически мисии в страната. На нея са поканени депутатите и около 3000 души от турския политически, обществен и културен живот.

Съгласно новите му правомощия, президентът ще е глава на изпълнителната власт. В 21 часа ще бъде обявен съставът на новото правителство на Турция и то ще се събере за първо заседание в петък.

Държавният глава ще подготвя проект за бюджет, който трябва да бъде гласуван от парламента. Той също така може да обявява извънредно положение за срок до 6 месеца. Президентът ще може да учредява органи на властта на местно и централно ниво.

Миналата седмица високопоставеният парламентарист от Партията на справедливостта и развитието Мустафа Елиташ заяви, че при новата система ще има 1 или 2 вицепрезиденти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови