Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Датчани на протест срещу изселване на сирийски бежанци

OFFNews 20 май 2021 в 14:33 2525 0

Снимка Getty Images

Хиляди датчани протестираха в цялата страна снощи, след като правителството им лиши стотици сирийски бежанци от правото да останат в страната, заявявайки, че за тях е безопасно да се върнат у дома.

Властите в Копенхаген постановиха, че Дамаск и околността са достатъчно сигурни, за да могат 380 бежанци, на които е отказано разрешение да останат, да се върнат. На други сирийски бежанци са предложени до 25 000 паунда на човек, за да напуснат доброволно.

Групите за граждански права обаче казват, че бежанците или рискуват да станат обект на насилие и преследване, ако се върнат, или за да останат за неограничено време в датските центрове за депортация, тъй като страната няма дипломатически отношения със Сирия.

"Трудно е да се разбере как датските власти са стигнали до заключението, че Дамаск и околностите са достатъчно безопасни, за да могат да се върнат търсещите убежище," каза Дан Хиндсгаул, изпълняващ длъжността генерален секретар на Амнести Интернешънал Дания.

"Нашите изследвания показват, че сирийците, които са били изпратени обратно, са рутинно подложени на разпит от сирийските сили за сигурност. Силите за сигурност са известни и известни с това, че стоят зад произволни задържания, изтезания и убийства. Изпращането на хора обратно е риск, противоречащ на задълженията на Дания за правата на човека.", допълни Хиндсгаул.

"Дания някога беше пионер в международната защита на ООН за защита на бежанците. Сега датското правителство, за разлика от всички други държави, ще върне сирийци и по този начин де факто легитимира режима на президента Асад. Трябва да заявим обратното и за щастие вече има и членове на социалдемократическата управляваща партия, които правят това,” каза генералният секретар на хуманитарната неправителствена организация Мелемфолклигт Самвирке, Тим Уайт.

"Младите хора, които са избягали в Дания и които след няколко години в страната са започнали да мечтаят и мислят на датски, сега са изправени пред поредната силна травма, причинена от настоящата политика на депортирането на датското правителство. Никой не трябва да бъде депортиран при същия диктатор, от когто са избягали ”, каза Наташа Ал-Харири, директор на DFUNK - Датски младежки съвет за бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови