Даркнет не успя да скрие български дилъри, арестуваха ги при мащабна полицейска операция

OFFNews 26 октомври 2021 в 16:15 3907 1

Най-малко 150 души са арестувани от европейските и американските власти след съвместна операция срещу търговци на наркотици, оръжия и незаконни стоки в Даркнет, предаде Ройтерс, като цитира Европол.

Иззети са пари и криптовалута на стойност 26,7 милиона евро, както и над 230 килограма наркотици.

„Тази операция доказва, че можем да достигнем до тях (...), дори и да мислят, че се крият някъде, не могат да бъдат сигурни, че няма да сме там в един момент, за да почукаме на вратите им“, каза заместник-изпълнителен директор на Европол Жан-Филип Лекуф.

Медиите в Нидерландия съобщават, че са задържани 65 американски граждани, 47 германци, 24 британци, както и холандски, френски, швейцарски и български граждани.

Операцията е срещу продавачите и купувачите в тъмната мрежа, а не срещу хората, управляващи сайтовете, както при по-ранни акции.

Сайтовете в Даркнет са проектирани извън обсега на обикновените търсачки. Те са популярни сред престъпниците, тъй като купувачите и продавачите до голяма степен не могат да бъдат проследени.

През януари тази година Европол обяви, че е разбил най-голямата платформа за продажба на наркотици, фалшиви документи и пари "ДаркМаркет". Незаконната платформа е спряна след изключването на сървърите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

27.10 2021 в 03:26

Не е невъзможно да се хване трафик през Tor към даркнет ресурси, но ловенето на дилъри става по друг начин. Службите пускат заявка за доставка на доза, и след това проверяват всички включвания на мобилен телефон около точката за доставка. Като направят няколко такива проверки, и телефона на дилъра става ясен и могат да го проследят. Но дори и дилърите-доставчици не са им интересни, т.к. често са деца по на 10-15г. и ги пускат същия ден, издирват се самите доставчици.