Човешка грешка причинила смъртта на Чапекоензе

offnews Последна промяна на 26 декември 2016 в 22:08 17906 0

Грешки на пилота, авиокомпанията и боливийския регулаторен орган са причинили самолетната катастрофа в Колумбия миналия месец, при която загинаха 71 души. Сред тях беше почти целия футболен отбор Чапекоензе.

Това е заключението на колумбийските авиационни власти. То бе обявено днес.

Самолетът, управляван от базираната в Боливия чартърна компания LaMia, катастрофира в планински район близо до Меделин, защото пилотът е пропуснал да презареди по пътя и не е съобщил за проблем с двигателя, причинен от липсата на гориво, докато не е станало твърде късно, обясняват авиационните власти, цитирани от "Ройтерс".

"Няма техническа причина за инцидента, всичко включва човешка грешка, прибавена към фактора административно управление на компанията и организацията на полетите от властите в Боливия", съобщи колумбийският секретар по авиационна безопасност Фреди Бонила пред журналисти.

Авиационните власти в Боливия и авиокомпанията "са приели условия за полета, представени в плана за него, които са били неприемливи", добави Бонила.

Освен липсата на гориво, самолетът е бил претоварен и не е бил сертифициран да извършва полети на височината, на която е бил фаталният полет.

Предварителните заключения на колумбийските разследващи органи потвърждават заключенията на боливийските власти от миналата седмица, че LaMia и пилотът на самолета са пряко отговорни за катастрофата.

Пилотите загинаха. Изпълнителният директор на LaMia Густаво Варгас Гамбоа беше арестуван и очаква съдебния процес. Той е обвинен в непредумишлено убийство. Синът му Густаво Варгас Вилегас, бивш официален представител на боливийските авиационни власти, също е задържан по обвинения в злоупотреба с власт, свързана с даването на лиценз на катастрофиралия самолет. Той, също като баща си, твърди, че е невинен.

Обвинения в престъпления са повдигнати и срещу съсобственика на LaMia Марко Антонио Бенегас и диспечерката Селия Кастедо, която избяга от Боливия след катастрофата и потърси убежище в Бразилия.

Самолетът трябваше да отведе Чапекоензе до най-големия мач в историята на клуба - финала на Copa Sudamericana. Купата бе присъдена посмъртно на Чапекоензе.

Всички футболисти и членове на екипа, с изключение на трима, загинаха. Двама членове на екипажа и един репортер оцеляха.