Чехия гони 18 шпиони от руското посолство в Прага, замесени във взривяване на военен склад

OFFNews 17 април 2021 в 23:59 5584 1

Снимка twitter.com/PolicieCZ

Чехия експулсира 18 служители на посолството на Русия в Прага по подозрение, че руските разузнавателни служби са замесени във взривяването на военен склад през 2014 г. Това съобщиха извънредно в събота вечерта премиерът Андрей Бабиш и външният министър Ян Хамачек.

Бабиш подчерта, че чешките спецслужби са установили намесата на руски агенти в мащабните експлозии в склада за муниции във Врбетице, при които загинаха двама души.

Хамачек уточни, че на 18 служители на посолството, идентифицирани като шпиони, е разпоредено да напуснат републиката до 48 часа.

Според данните на чешките власти тези служители са агенти на две руски разузнавателни централи - Службата за външно разузнаване (СВР) и военното Главно разузнавателно управление (ГРУ).

Същевременно чешката полиция обяви, че издирва двама мъже, които са използвали фалшиви паспорти и са се представяли с имената Александър Петров и Руслан Боширов. 

Тези имена съвпадат с използваните от двамата заподозрени за отравянето с "Новичок" на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през 2018 г.

Разследване на Bellingcat и The Insider установи, че истинските имена на Александър Петров и Руслан Боширов са Александър Мишкин и Анатолий Чепига. Двамата са агенти на ГРУ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови