Броят на загиналите от земетресението в Япония в четвъртък достигна 30

OFFNews Последна промяна на 08 септември 2018 в 07:43 1748 0

Загиналите от земетресението в Япония в четвъртък достигнаха 30, предава AFP. По-голямата част от загинали са от малкия град Ацума, където цял квартал е напълно разрушен, когато един хълм се срина от силата на земетресението с магнитуд 6,6, затрупвайки къ

Броят на загиналите от земетресението в Япония в четвъртък достигна 30 души.

По-голямата част от загинали са от малкия град Ацума, където цял квартал е напълно разрушен, когато един хълм се срина от силата на земетресението с магнитуд 6,6, затрупвайки къщите, разположени под него, съобщава "Фокус".

Около девет души все още не са открити в града и около 400 имат леки наранявания, според местното правителство на северния остров Хокайдо.

Около 40 000 спасителни работници, включително специалните сили за самоотбрана, които са били подготвени специално, са търсили оцелели с помощта на булдозери, кучета и 75 хеликоптера, според високопоставен говорител на правителството.
Всичките три милиона домакинства на остров Хокайдо останаха без електричество, когато земетресението в четвъртък разруши топлоцентралата, доставяща електроенергия в региона, но премиерът Шинзо Абе заяви, че електрозахранването в голяма степен е възстановено.

"Благодарение на усилената работа за осигуряване на електрозахранването през цялата нощ, броят на домакинствата, които нямат ток, е сведен до 20 000", каза премиерът Шиндзо Абе на заседание на кабинета, посветен на ликвидиране на щетите от земетресението.

Абе добави, че правителството ще отпусне спешни средства за доставка на храна, вода и гориво, необходими за електрогенераторите в болниците.

Общо 31 000 домакинства все още нямат вода и около 16 000 души са евакуирани в приюти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови