Броят на принудително разселените хора в света достигна нов рекорд

Разселването на цивилни граждани от Украйна е най-голямата и най-бързо растящата бежанска криза от създаването на ВКБООН през 1951 г.

OFFNews 16 юни 2022 в 14:56 1063 0

жена с багаж

Снимка БТА/АП-Архив

Жена с багаж върви покрай полуразрушени къщи в източната част на Мариупол, Украйна - 12 април 2022 година

Броят на хората, принудени да напуснат домовете си, се увеличава всяка година през последното десетилетие и достига най-високото си ниво, показват данни на Агенцията за бежанците на ООН - ВКБООН.

До края на 2021 г. разселените в резултат на война, насилие, преследване и нарушения на правата на човека са 89,3 милиона души, което е с 8% повече в сравнение с година по-рано и почти двойно повече от броя преди 10 години, според годишния доклад на ВКБООН. 

Към май 2022 г. принудително разселените достигат 100 милиона души. Разселването на цивилни граждани от Украйна е най-голямата и най-бързо растящата бежанска криза от създаването на ВКБООН през 1951 г.

"Всяка година през последното десетилетие цифрите растат", каза Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Той допълва, че "или международната общност ще се обедини, за да предприеме действия за справяне с човешката трагедия, за разрешаване на конфликтите и за намиране на трайни решения, или тази ужасна тенденция ще продължи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови