Брюксел забранява митинг на Ердоган

OFFNews 15 май 2017 в 11:36 4645 0

Брюксел забранява митинг на Ердоган

Властите в белгийската столица Брюксел няма да позволят провеждането на митинг на турския президент Реджеп Ердоган следващата седмица.

Ердоган ще бъде в Брюксел за срещата на държавните и правителствените ръководители от НАТО на 25 май. Кметът на Брюксел Иван Мейор обясни, че отказът е свързан с мерките за сигурност в града, защото освен Ердоган, в същото време в столицата ще бъдат още 28 държавни ръководители с техните делегации, съобщи БТА.

Кметът коментира, че Ердоган иска да свика митинг с хиляди участници по вътрешни за Турция въпроси. Кметът не отговори на призивите на Ердоган да се погрижи по-добре за чистотата на улиците в столицата.

Миналата седмица белгийският премиер Шарл Мишел заяви, че Белгия няма да допусне произвеждането на нейна територия на референдум за връщане на смъртното наказание в Турция. През април турците в Белгия масово подкрепиха референдума за промени в турската конституция, които дадоха нови правомощия на Ердоган.

Това не е първата забрана за провеждането на митинг с привърженици на Ердоган на територията на ЕС. Германия и Холандия не разрешиха провеждане на митинги в подкрепа на референдума на своя територия, което доведе до обтягане на дипломатическите отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови