Британците и гражданите на ЕС запазват правата си след Брекзит

OFFNews 14 ноември 2018 в 23:36 3586 0

Снимка Pixabay

Гражданите на Великобритания и ЕС ще запазят правата си и след Брекзит. Това обяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, който представи накратко съдържанието на сделката, до която са достигнали двете страни. 

Европейската комисия предложи тази вечер Европейският съвет да одобри постигнатото предварително споразумение в преговорите по оттеглянето на Великобритания. По-рано стана ясно, че британското правителство е одобрило проектоспоразумението. 

Предвижда се Великобритания да плати на ЕС 39 млрд. паунда. Очертан е преходен срок от 21 месеца след оттеглянето на 29 март догодина - до 31 декември 2020 г. 

Твърдата ирландска граница се предлага да бъде избегната с оставането на Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС, обясни Барние, цитиран от БТА.

Гражданите на ЕС, които живеят до напускането във Великобритания и британците, които са се заселили на континента, запазват, докато са живи, правата си, включително на социални надбавки и на покана до семействата си да живеят заедно.

Изпълнението на споразумението ще бъде под надзора на Съда на ЕС.

За бъдещите отношения се предвижда изготвянето на изявление към споразумението, в което ще се предвижда Великобритания и ЕС занапред да не си налагат взаимно мита и квоти. Предвижда се запазване на тясното сътрудничество на службите за сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови