Британският парламент започна дебатите за Брекзит

OFFNews 31 януари 2017 в 16:25 3706 3

В Камарата на общините днес започна обсъждането на проектозакона, разрешаващ на британското правителство да започне преговорите за излизане от Европейския съюз, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Това не е проектозакон по въпроса дали Великобритания трябва да напусне ЕС или не, или пък как да го направи. Става дума просто парламентът да позволи на правителството да приложи едно вече взето решение, след което няма връщане назад", заяви в началото на дебатите в долната камара на британския парламент министърът за Брекзита Дейвид Дейвис.

"Попитахме народа на Великобритания дали иска да напусне ЕС и той реши, че иска. Така че този закон се опира на един съвсем прост въпрос: Имаме ли доверие на народа или не?", каза Дейвис, цитиран от ДПА.

Според него британското правителство е получило ясен демократичен мандат да извади страната от ЕС след референдума от 23 юни, на който британците гласуваха за напускане на съюза.

В краткия документ се иска от депутатите "да дадат на премиера правомощието да обяви, съгласно член 50 от Договора на ЕС, намерението на Великобритания да се оттегли от ЕС".

Текстът ще се разглежда днес и утре в пленарна зала. На 6, 7 и 8 февруари ще има нови дебати, които ще завършат с гласуване.

Премиерът Тереза Мей се ангажира да задейства процедурата по напускане на ЕС преди края на март.

Внесени бяха пет проекта за поправки в законопроекта. Поради това на депутатите от управляващата Консервативна партия е наредено да останат в пленарната зала до полунощ, когато приключват днешните дебати, за да не могат техните колеги от други формации, които подкрепят оставането в ЕС, да се възползват от полупразна зала за прокарване на някое от тези изменения, пише в. "Дейли телеграф".

След Камарата на общините, Камарата на лордовете също ще разгледа законопроекта, като също може да се внесе изменения. Накрая документът ще бъде представен на кралица Елизабет Втора за окончателно приемане.

Проектозаконът бе внесен, след като британският Върховен съд задължи правителството да получи одобрението на парламента преди да задейства преговорите за излизане на страната от ЕС.

Премиерът Тереза Мей има мнозинство от 16 депутати в 650-местната Камара на общините. Проектозаконът вероятно ще бъде подкрепен с голямо мнозинство, след като най-голямата опозиционна формация, Лейбъристката партия, нареди на депутатите си да гласуват в подкрепа на законопроекта, отбелязва ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови