Братята Кауаши набирали последователи за екстремистки групировки от 10 г.

Ива Оприкова 08 януари 2015 в 08:12 4887 1

арабистът Владимир Чуков и експертът по сигурността Николай Радулов

Още от 2005 година насам братята Шериф и Саид Кауаши, които са най-вероятните извършители на смъртоносната атака срещу редакцията на списание „Шарли ебдо”, са набирали последователи на френския салафизъм за екстремистки групировки. Това е било известно на френските служби, заяви арабистът Владимир Чуков в ефира на Нова тв.

Припомняме, че соченият за трети нападател – Хамид Мурад, вече се предаде. Засега информацията е, че той има алиби за времето на нападението т.е. не е физически извършител на убийства.

Чуков посочи, че сред огромния контингент от европейски джихадисти, френските граждани са на челна позиция, а в същото време родината им е изключително ангажирана в международната коалиция, която се бори с „Ислямска държава”. Арабистът посочи oще, че огромна част от бойците на групировката са от Западна Европа и Западните Балкани, а България е една от четирите „фронтови” държави (заедно с Италия, Кипър и Гърция), през които жители на опустошените от „Ислямска държава” страни се опитват да стигнат основно до Германия и Швеция, но и освен това екстремисти се придвижват от и до бойните полета. Според експерта имало риск за националната сигурност на страната.

2200 души от всички служби за сигурност на Франция работят по случая. Бившият главен секретар на МВР Николай Радулов припомни, че по празниците охраната на обществени обекти във Франция е била засилена.

Защо френските служби не са реагирали при целия ресурс, с който са разполагали, попита Радулов. Според него това се е случило, защото въпросните нападатели били „индивидуалисти”. И заяви – не ме питайте дали България е застрашена. Недай си Боже да се случи нещо, не можем да го разследваме дори – ние ядем само дюнери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика