Бракониери убиха един от последните слонове с дълги бивни в Кения

OFFNews 08 март 2017 в 14:54 16086 1

Снимка Richard Moller

Един от редките гигантски степни слонове в Африка е бил убит от бракониери в южната част на Кения, съобщи Си Ен Ен. По време на обиколка със самолет над Националния парк Цаво охраната е открила тялото на Сатао II, един от най-големите и емблематични слонове в страната. Той е от изчезващия вид слонове с дълги до земята бивни, каквито има едва тридесетина оцелели в цяла Африка. Оцелелите до днес африканските слонове обичайно са с къси бивни.

Според природозащитната група „Надежда за Цаво“ слонът е бил прострелян с отровна стрела. Сатао II е бил открит мъртъв през януари, но до тази седмица служителите на парка не са съобщавали за неговата смърт.

Охранителите са намерили тялото на 50-годишния слон в близост до река в източната половина на парка – място, смятащо се за „гореща точка" за бракониерите. По-късно са задържани двама бракониери, за които се смята, че са отговорни за смъртта на слона. Намерени са още автомат АК-47, заедно с три лъка и 12 отровни стрели. Добрата новина е, че тялото на убитото животно е било открито преди бивните да бъдат отстранени и продадени на черния пазар.

Степните слонове са известни с големите си бивни, които често стигат от хобота до земята и най-вероятно заради тях Сатао II е бил убит. Намесата на рейнджърите е помогнала за запазването на бивните. 

Сатао II е кръстен на известния си предшественик Сатао I - гигантски слон, убит от бракониери през 2014 г. 

Въпреки международната забрана за търговия на слонова кост, търсенето продължава да съществува. Бракониери убиват между хиледи слонове годишно заради техните бивни, съобщи Световният фонд за дивата природа. Бивните на слоновете се продават за хиляди долари на черния пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!