Борис Джонсън ще гарантира пълен Брекзит до края на 2020 г.

OFFNews 17 декември 2019 в 16:07 1948 0

Британският премиер Борис Джонсън ще гарантира, че Великобритания ще напусне напълно ЕС - с или без двустранно търговско споразумение - до края на 2020 година. Това е заложено в допълнения към досегашния законопроект за Брекзит (Споразумение за оттегляне от ЕС), който беше внесен тази седмица от правителството за разглеждане и одобрение от новосформирания британски парламент, съобщава британският в-к "Телеграф" (The Telegraph).

Премиерът ще използва мнозинството, за да прокара коренно променен законопроект, чиято цел е да попречи на Камарата на общините да удължи т.нар. "преходен период". Той ще влезе в сила след Брекзит на 31-ви януари догодина. Визията на този етап е, че преходният период трябва да продължи до края на 2020-а година.

Британското правителство ще допълни нова клауза към законопроекта за Брекзит, която ще направи незаконно парламентът да продължава процеса на търговски преговори с ЕС след края на следващата година. Преходният период, според сегашните документи, може да бъде удължаван по взаимно съгласие до две години, в случай че не бъде постигнато търговско споразумение навреме. Ако поправката бъде гласувана, ще бъде изключено каквото и да е удължаване, добавя Би Би Си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови