Близки на загиналите на 11 септември ще могат да съдят Саудитска Арабия

OFFNews 17 май 2016 в 22:16 7030 5

Снимка Reuters

Семействата на загиналите в атентатите от 11 септември 2001 г. ще могат да съдят правителството на Саудитска Арабия. Това предвижда приет от Сената на САЩ закон. 

Близките на жертвите от атентатите ще могат да завеждат дела в американски съдилища срещу представители на правителството в Рияд за евентуална тяхна роля в нападенията. 

Американският президент Барак Обама обаче заплаши да наложи вето, като обяви, че новият закон може да създаде правни рискове за живеещите зад граница американци. 

Въпреки това част от сенаторите изразиха увереност, че текстовете са събрали необходимите им 67 гласа за преодоляване на президентско вето. 

В същото време Саудитска Арабия заплаши да разпродаде активите си в САЩ на стойност 750 милиарда долара, за да не допусне блокирането им в случай на евентуално съдебно решение по искове на американски граждани към Рияд.

В отговор прессекретарят на Белия дом призова Саудитска Арабия да не подкопава световната финансова система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12455

4

merypoup

18.05 2016 в 01:22

Аааа, ама това за саудитите не беше ли плод на болни конспиративни мозъци ;)
Новината е много добра, но сега за да има някаква справедливост трябва да има и друг закон...семействата на невинно загиналите в Афганистан и Ирак да съдят представителите на САЩ, за дейното участие по унищожаването на държавите им и смъртта на близките им.

77927

1

El Commandante

17.05 2016 в 22:46

Това е една изключително гнусна история, подчертаваща американското двуличие, лъжливост, наглост и чудовищна несправедливост в името на парата.
Само че е много дълго да ви разправям, чекедаут из нета, невероятно долна история...