ЦРУ разсекрети доклад за 11 септември

OFFNews 13 юни 2015 в 20:57 8753 2

ЦРУ разсекрети доклад, свързан с разследването на терористичния акт на 11 септември 2001 г.

Американското разузнаване публикува разсекретени версии на пет документа, които показват какви действия е предприела службата преди и след атаката, в това число и отчета на инспектората на ЦРУ от 2005 г.

В отчета се казва, че ЦРУ и неговите сътрудници не са изпълнили задълженията си коректно, като в същото време са установени и нарушения от страна на сътрудниците на разузнаването.

Нито американското правителство, нито ЦРУ са имали стратегически план за борба с „Ал Кайда“, се посочва в доклада.
Документът отправя и критики към бившия ръководител на ЦРУ Джордж Тенет, който според доклада носи отговорност за липсата на такъв план.

Сред документите е и реакцията на Тенет на тези обвинения. Той е категоричен, че докладът е спекулация и не може да бъде реална оценка на действията му спрямо „Ал Кайда“.

Тенет е категоричен, че е предупреждавал Конгреса за възможна опасност и затова е настоявал за увеличени на финансирането на разузнаването.

Според него в края на 90-те години на миналия век борбата срещу тероризма не е била на преден план и затова ЦРУ не е било подготвено за предотвратяване на тези заплахи.

Джордж Тенет посочва още, че ЦРУ е спряло опити за сериозни атаки на „Ал Кайда“ през 1999 и 2000 г., без да дава повече подробности по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!