Бизнесмен получи 1,5 г. затвор за плакат 'Прости ми, Украйна'

OFFNews 03 август 2023 в 17:10 4170 2

надписи

Снимка Фейсбук на Дмитрий Скурихин

Магазинът на бизнесмена е осеян с надписи на украински градове, преди неизвестни да боядисат фасадата.

Бизнесменът от Ленинградска област Дмитрий Скурихин е осъден на 1,5 г. затвор с общ режим за пикет с плакат "Прости ми, Украйна".

Съдът в Ломоносов (вътрешноградска община в рамките на Санкт Петербург) го признава за виновен за "многократно дискредитиране на армията" и разпорежда плакатът да се изгори. Преди това прокуратурата поиска Скурихин да бъде осъден на 2,5 г. затвор.

Срещу бизнесмена са образувани две наказателни дела по член за "дискредитиране" на армията.

Първото от тях е образувано още през септември м.г. и е свързано с антивоенни лозунги и имена на украински градове, с които Скурихин е изрисувал фасадата на магазина си в село Руско-Висоцкое (Ленинградска област).

Правоприлагащите реагират на плаката срещу мобилизацията, която Скурихин нарича "могилизация". Тогава те за първи път правят обиск в дома на семейството му, който трае 11 часа. Преди това разбиват вратата и прозорец, изземват телефони и компютри, включително тези на децата. През декември 2022 г. семейството е претърсено отново.

Второто дело срещу Дмитрий Скурихин започна тази година, след като той коленичи на годишнината от руската инвазия с плакат "Прости ми, Украйна". Снимки от пикета бяха широко разпространени в социалните мрежи.

След първото наказателно дело на Скурихин му забраняват редица дейности. На 24 февруари 2023 г. той е арестуван - непосредствено след извинението. През април предприемачът е освободен под домашен арест.

Дмитрий Скурихин се обявява против войната веднага след началото на руската инвазия в Украйна. През май Ленинският районен съд в Санкт Петербург го глобява с 45 000 рубли по административно дело за "дискредитиране" на армията заради антивоенно видео в Телеграм.

Първият надпис в подкрепа на Украйна върху магазина на Дмитрий се появява още през 2014 г. След анексирането на Крим той написа на магазина си с огромни букви: "Мир на Украйна, свобода на Русия".

През юни фасадата на магазина с антивоенни надписи е боядисана от неизвестни. Според самия предприемач камера за наблюдение е записала, че през нощта в сградата са дошли осем души: петима са боядисали фасадата, а трима са снимали случващото се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

03.08 2023 в 22:03

Жалко за малкото Homo Sapiens като този човек, обитаващи Рашка. Едва ли наброяват повече от 10-ина милиона. Останалите са Homo Sovieticus.

3251

1

динозавър

03.08 2023 в 20:13

Яко го е закъсал Путин щом за плакат дава затвор. До Нова година няма да изкара.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика