Бинали Йълдъръм е кандидатът за премиер на Турция

OFFNews 19 май 2016 в 13:59 5866 1

Снимка IHA

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) избра транспортния министър Бинали Йълдъръм за кандидат за партиен лидер и премиер на страната, предава турското издание Hurriyet Daily.

Йълдъръм е считан за един от най-близките приближени на президента Реджеп Таип Ердоган. Той е сред основателите на ПСР. До 2014 г. е министър на транспорта и комуникациите, но напуска поста, за да се кандидатира за кмет на Измир. След неуспеха на местния вот Йълдъръм отпада от партийните списъци заради ограничение от три мандата. До премахването на лимита той служи като съветник на президента Ердоган, а по-късно се завръща в парламента и начело на транспортното министерство след ноемврийските избори през 2015 г.

Предполага се, че както на миналите партийни конгреси, така и на извънредния такъв на 22 май ще има само един кандидат за лидерската позиция.

Днес Реджеп Ердоган ще проведе последна среща с Ахмет Давутоглу, който на 5 май обяви оттеглянето си от позицията на лидер на ПСР и министър-председател на Турция.




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови