Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Безредиците заради полицейско насилие взеха жертва в Детройт

OFFNews 30 май 2020 в 09:33 4678 1

Снимка startribune.com

В Минеаполис изгоря жилищна сграда с "намален наем"

19-годишен мъж беше убит в Детройт по време на един от протестите, разпалени заради убийството на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай при арест, извършено на 25 май.

Загиналият е участник в протест. По него и други демонстранти е стрелял неизвестен от автомобил, съобщи говорителка на полицията, цитирана от Асошиейтед прес. Стрелбата е станала снощи към 23,30 часа.

Десетки излязоха вчера на протеста в Детройт срещу полицейския произвол, довел до смъртта на 46-годишния Флойд в Минеаполис. Причинилият я полицай Дерек Човин бе арестуван и срещу него е повдигнато обвинение в убийство. Той бе заснет да притиска с коляно врата на Флойд в продължение на няколко минути по време на арест, след което чернокожият издъхва.

Демонстранти атакуваха още централата на телевизията Си Ен Ен в Атланта. Протестът там започна мирно и продължи така няколко часа, но в един момент демонстрантите започнаха да трошат полицейски автомобили, един от които бе подпален.При щурма срещу телевизията тя предаваше на живо как хора замерят с бутилки полицаите във входа ѝ. Един се опита да разбие със скейтборд прозорци на сградата. Замазано с боя бе логото на телевизията. Трима полицаи бяха ранени. 

Кметицата на Атланта Кейша Ланс Ботъмс (демократ) на емоционална прескоференция обвини протестиращите, че с действията си позорят името и на Флойд, и на родения в града борец за правата на черкожите Мартин Лутър Кинг. "Това не е духът на Кинг, това е хаос. Когато убиха Кинг, ние не вършехме такива неща в нашия град", каза Ботъмс и призова протестиращите да се разотидат.

Размириците обаче продължиха. Има изпочупени витрини на заведения, подпалени са коли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

30.05 2020 в 14:19

Леле, протестиращите позорели името на Флойд. Че той е бил арестуван, защото е купил цигари в магазин (много цигари) с фалшива банкнота. От магазина са се усетили, на паркинга са се разправяли, но той отказал да върне покупките.

Абе честен човек, не опозорен.
 
X

Да помогнем на украинските деца!