Белгия повиши нивото на тревога в цялата страна

OFFNews 17 ноември 2015 в 12:49 2575 3

Джихадист

Снимка Сп. «Ел Дабик»/АФП

Предполага се че човекът на тази снимка е белгиецът Абделхамид Абаауд, също издирван във връзка с масовите убийства в Париж.

Тази сутрин Националният кризисен център в Белгия повиши нивото на антитерористична готовност от 2 на 3, съобщи френският вестник „Паризиен”. Мярката на центъра, който е подчинен на вътрешното министерство, важи на територията на цялата страна.

„Тройката” от възприетата в Белгия 4-степенна скала, означава „тежка” и „вероятна” заплаха.

Също днес стана известно, че е отменен приятелският футболен мач Белгия – Испания, който беше предвиден за тази вече в Брюксел в Брюксел. Препоръката за това е на Националния кризисен център.

От друга страна в Лондон довечера ще се играе насрочената приятелска среща Англия-Франция. В памет на жертвите от атентатите в Париж над Уембли ще звучи „Марсилезата” – а светлинни табла ще показват текста й, така че всички зрители да участват в изпълнението на френския национален химн.

***

Електронните издания на „Паризиен” и „Фигаро” следят в реално време, новините, свързани с терористичните нападения. Тук следват някои техни съобщения от нощта и от днес преди обяд:

Подкрепата на САЩ. В Париж държавният секретар Джон Кери изрази пред президента Оланд подкрепата на САЩ за Франция. Двете страни засилиха своето военно сътрудничество, по-специално в областта на обмена на разузнавателни данни. Това помага за френски въздушни удари по обекти на ИДИЛ в Рака, Сирия.

„Шарл дьо Гол” с нов маршрут. Около полунощ френският самолетоносач „Шарл дьо Гол” промени курса си, за да стигне по-бързо в зоната на действия против „Ислямска държава”. Корабът , който вдигна котва в четвъртък се насочва към източната част на Средиземно море, а не към Персийския залив, както се предвиждаше. Това ще му позволи да бъде на мястото след няколко дни. През зимата, той беше пътувал около месец до Персийския залив.

Успешни удари по бази в Рака. Нощес в нови френски бомбардировки бомбардировки върху основната бастион на ИДИЛ в Рака са разрушени един команден и един тренировъчен център. Това съобщи френското министерство на отбраната.

Най-издирваните хора в Европа. Продължава издирването на Салах Абдеслам, смятан за осмия извършител на атентатите в Париж – за целта е разпространено още едно полицейско указание. (Все пак още не се знае точно колко души са били замесени в атентатите, каза тази сутрин по радио Франс ентер френският премиер Манюел Валс.) В прицела на следователите е и един белгийски джихадист, живя и в Сирия. Това е Абделхамид Абаауд, за когото не изключват да е бил „вдъхновителят” на нападенията.

„Европа трябва да ни разбере”. Премиерът Манюел Валс потвърди днес, че Париж няма да спази бюджетните си ангажименти в ЕС, за да може по-специално да отпусне повече средства на полицията. „Европа трябва да разбере това – поясни той. – ЕС сега трябва да разбере, че това е сражение, което засяга не само Франция, но и Европа.”

Двама арестувани в Лион. В ареста в южния френски град Лион остават 35-годишен мъж и приятелката му, заподозрени в трафик на оръжия и наркотици. Двамата са задържани вчера след обяд, когато при обиск в къщата на мъжа е открит цял арсенал, включително гранатомет. Освен това според властите той принадлежи към „радикална ислямистка тенденция” – нещо което илюстрира връзките между тероризма и организираната престъпност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!