Беларус хвърли в затвора нобелов лауреат

OFFNews 03 март 2023 в 12:53 3784 0

Снимка БТА/АП

Съд в Минск осъди днес на 10 години затвор активиста Алес Беляцки, един от лауреатите на Нобеловата награда за мир през 2022 г. и ключова фигура в демократичното движение в Беларус. Това съобщи неговата неправителствена организация "Вясна", цитирана от БТА.

"Вясна" предоставяше юридическа и финансова подкрепа на протестиращите по време на антиправителствените демонстрации през 2020 година. Беляцки бе признат за виновен за финансиране на протестите и за избягване на данъчно облагане.

Самият той казва, че делото срещу него е политически мотивирано. Според правозащитници в Беларус има около 1500 политически затворници. Много от тях бяха арестувани при репресиите срещу участниците в протестите през 2020 г., избухнали след като дългогодишният президент на страната Александър Лукашенко обяви, че е преизбран на поста. Западът и беларуската опозиция обаче казват, че изборите през тази година са били манипулирани.

Двама от сътрудниците на Беляцки - Валентин Стефанович и Владимир Лабкович, които бяха арестувани през юли 2021 г. и съдени заедно с него, бяха осъдени съответно на девет и седем години затвор. Четвъртият обвиняем, Дмитрий Соловиев, който беше съден задочно, след като избяга в Полша, получи присъда от осем години затвор. На всички тях бяха наложени глоби в размер на 185 000 беларуски рубли (69 000 евро).

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска заяви, че днешните присъди са възмутителни. "Трябва да направим всичко възможно, за да се борим с тази срамна несправедливост и да ги освободим", каза тя в "Туитър".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови