Байдън разговаря с Дуда и с доброволци, които помагат на украински бежанци

Преди това Байдън похапна пица с войниците от 82-ра въздушнодесантна дивизия на САЩ

OFFNews 25 март 2022 в 22:30 1907 0

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна днес в южния полски град Жешув, за да се срещне с полския си колега Анджей Дуда, предаде БТА.

Двамата президенти разговаряха с доброволци, които помагат на украински бежанци.

"Това, което прави хуманитарната общност има огромно значение. Аз съм в Полша, за да видя със собствените си очи тази хуманитарна криза. Вие помагате на милиони хора и ние трябва да увеличаваме нашите усилия и да координираме помощта си с украинското правителство, каза Байдън, като изрази съжаление, че не може да влезе на територията на Украйна. Той добави, че се предприемат опити "да бъде възпряно това унищожение", което, по думите му, идва "от ръцете на човек, когото определих като военнопрестъпник".

Дуда благодари за посещението на Байдън именно в Жешув, където бягащите от войната в Украйна са най-много. Той определи жеста на американския президент като израз на подкрепа за хуманитарните действия на Полша и на поляците, приютили гостите от Украйна. По думите на Дуда украинците не са бежанци, а "наши гости, наши братя".

Преди това Байдън се срещна с войници от 82-ра въздушнодесантна дивизия на САЩ, разположени в Полша, близо до границата с Украйна. Той посети бръснарница, която обслужва военните, и стол, в който те се хранят заедно с полските си колеги и там бе поканен да похапне пица с тях. Той отбеляза, че те са "най-страхотните въоръжени сили в света" и добави, че не преувеличава като твърди това. 

Байдън изнесе и реч пред войниците, в която изтъкна, че сега светът е във "време на изпитание" и е навлязъл в "нова фаза". По думите му въпросът е кой ще триумфира - демокрацията и ценностите или автократите. "Заради това воюваме, това е залогът", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови