Байдън не знаел, че Лойд Остин страда от рак на простатата

OFFNews 10 януари 2024 в 11:09 895 0

Байдън

Снимка БТА/АП

Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън не е знаел до вчера, че министърът на отбраната Лойд Остин има рак на простатата, обяви Белият дом, цитиран от Ройтерс и БТА. Малко по-рано бе съобщено, че Остин е бил хоспитализиран заради инфекция, която също бе държана в тайна известно време.

70-годишният Лойд Остин е в Националния военномедицински център "Уолтър Рийд" от 1 януари. Пентагонът не съобщи този факт своевременно пред обществеността, Белия дом и Конгреса, с което предизвика силна негативна реакция. Заместничката на Остин – Катлийн Хикс, също е била държава в неведение в продължение на дни, дори след като на 2 януари й е било казано да поеме част от неговите задължения, докато е била на ваканция в Пуерто Рико.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че Байдън не е знаел за хоспитализацията на Остин до четвъртък (4 януари).

"Той (Джо Байдън) бе информиран едва днес сутринта, че първоначалната причина за хоспитализацията е рак на простата", каза Джон Кърби и допълни, че никой в Белия дом не е знаел за заболяването на министъра.

Остин и Байдън са разговаряли в събота и остава неясно защо президентът на САЩ е научил новината едва днес, отбелязва Ройтерс.

Министърът на отбраната на САЩ е претърпял операция за лечение на рак на простатата на 22 декември. На 1 януари е приет в Националния военномедицински център "Уолтър Рийд" заради инфекция на пикочните пътища, свързана с интервенцията, съобщиха медицински източници, цитирани от Асошиейтед прес. На 2 януари Лойд Остин е бил преместен в интензивно отделение заради усложненията.

Операцията, претърпяна от Остин, изисква пълна упойка, информира медицинският център, но уточни, че министърът на отбраната е бил в съзнание по време на интервенцията. От болницата дават оптимистична прогноза за възстановяването му, но предупреждават, че може да отнеме време.

Министърът на отбраната е вторият в йерархията след президента във веригата на военното командване на САЩ и неговите задължения включват да бъде на разположение постоянно, за да реагира на всяка заплаха за националната сигурност. Това включва постоянна готовност да влезе в подсигурена комуникация с други длъжностни лица в случай на ядрена атака - нещо, което би било трудно от легло в интензивното отделение, посочва Ройтерс.

Администрацията на Байдън се опитва да уталожи общественото недоволство след разкритията, че президентът, който се бори за преизбиране, не е знаел за хоспитализацията на своя военен министър от 1 до 4 януари.

Някои известни републиканци, включително Доналд Тръмп, призоваха за отстраняване на Остин.

От Пентагона информираха, че генералът с четири звезди не планира да подаде оставка, а Белият дом обяви, че не иска да го смени. Лойд Остин остава за лечение в "Уолтър Рийд".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки