Австрийски депутат подаде оставка след обвинения в сексуален тормоз

OFFNews 04 ноември 2017 в 17:26 2415 0

Австрийският депутат Петер Пилц се отказа от депутатския си мандат след обвинения в сексуален тормоз. 

Сътрудничка на Европейската народна партия се оплака, че на политическа конференция през 2013 г. Пилц я е опипал, вероятно в пияно състояние, съобщиха австрийски медии, цитирани от БТА. 

На пресконференция днес 63-годишният Пилц каза, че не си спомня случая, но възприема думите на жената съвсем сериозно. "Може наистина да съм направил нещо лошо на някоя жена", добави той.

Пилц беше обвинен в сексуален тормоз и от негова бивша парламентарна асистентка. Той обаче отхвърли тези обвинения и подчерта, че оттеглянето му от парламента няма връзка с тях. 

Петер Пилц беше парламентарист от опозиционните "Зелени" в продължение на повече от три десетилетия и придоби известност с своите разкрития на корупционни схеми. По-рано тази година след вътрешнопартийни борби той се отдели от "Зелените" и направи своя "Листа на Петер Пилц".

На изборите през октомври неговата листа вкара осем депутати в Националния съвет - долната парламентарна камара, - а "Зелените" останаха под изборния праг.

Скандалът идва на фона на глобална вълна обвинения в сексуални посегателства, която започна с обвинения срещу холивудския продуцент Харви Уайнстийн. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови