Австрия, Дания и Израел щe преговарят за съвместно производство на ваксини

Австрийският канцлер и руския президент са обсъдили възможностите за доставка на Спутник V

OFFNews 27 февруари 2021 в 13:22 4396 0

Австрийският канцлер Себастиан Курц и датската министър-председателка Мете Фредериксон ще се срещнат с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, за да обсъдят възможностите за съвместно производство на ваксини срещу коронавирус. Новината, която днес е централна в австрийските медии, Курц е съобщил снощи на среща с журналисти, предаде БТА.

Цел на посещението е сътрудничество на трите държави в научните изследвания и производството на ваксина срещу коронавируса във втората фаза на пандемията, а именно когато произвежданите в момента ваксини ще са загубили отчасти въздействието си върху вирусните мутации. Курц е назовал дори конкретен проект: в сътрудничеството ще е включена австрийската фирма-производителка на ваксини "Полимун", която и в момента участва в производството на ваксината на Pfizer-BioNTech.

"Става дума за възможно най-добро обединение на силите. Приоритет номер едно за нас е да ускорим производството и снабдяването с ваксини в бъдеще", цитира вестник "Курир" изявление на Курц на срещата, подчертавайки че на току-що завършилата видеосреща на най-високо равнище е било постигнато единство по този въпрос.

Освен това той заявява, че "възможно най-бързо в ЕС трябва да напреднем по въпроса за създаване на "зелен паспорт", който Израел вече въведе", електронен документ, който да позволява на ваксинирани, тествани и оздравели да пътуват и да посещават културни и други обществени мероприятия и места.

"Но главното е да си направим правилните изводи от пандемията и да сме по-добре подготвени за бъдещето. Трябва да се подготвим за нови мутации на коронавируса и за нови, може би по-опасни пандемии", подчертава Курц и отбелязва, че това вече е обсъдено в рамките на страните, които първи предприеха действия в тази посока и ще бъде приложено конкретно с Дания и Израел.

"Ще работим тясно при проучването и производството на ваксини", заяви канцлерът. В идните дни той ще разговаря с австрийски учени и фармацевтични предприятия.

Австрийският канцлер смята, че Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ трябва да изследва ваксините от Русия и Китай с цел допускането им до пазара на ЕС. В това отношение "не трябва да има геополитическо табу", заявява канцлерът, "въпросът е възможно най-бързо да получим големи количества сигурни ваксини, все едно от кого са били разработени".

Канцлерът има намерение да започне производство на китайски и руски ваксини в Австрия, след разрешение за приложението им от страна на ЕМА. "Австрия категорично ще направи постъпки за предоставяне на производствени капацитети в подходящи австрийски фирми за руски или китайски ваксини", заяви той.

Вчера австрийският канцлер е разговарял по телефона на руския президент Владимир Путин, съобщава сайтът на Австрийското радио и телевизия, позовавайки се на информация от Кремъл, двамата политици са обсъдили общи усилия в борбата с пандемията. "Курц и Путин са говорили за възможните доставки на "Спутник V" след допускането му за прилагане в ЕС от ЕМА", заяви говорител на канцлера.

Според краткото съобщение на Кремъл по случая освен това бил засегнат въпросът за създаване на съвместно производство на "Спутник V" и за необходимостта двете страни да останат в тесен контакт. Според АПА говорителят на канцлера не е отговорил на въпроса дали е бил уговорен времеви хоризонт за евентуални доставки на руската ваксина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови