Австралия ще намали наполовина приема на имигранти

OFFNews 11 декември 2023 в 12:34 939 0

Миграция

Снимка GettyImages

Австралийското правителство ще намали наполовина приема на мигранти в рамките на две години в опит да поправи „счупената“ имиграционна система на страната, предаде Би Би Си.

Разкривайки нова 10-годишна имиграционна стратегия, министърът на вътрешните работи Клеър О'Нийл казва, че миграционната система има за цел да намали годишния прием на мигранти до 250 000 до юни 2025 г., като това е приблизително в съответствие с нивата преди пандемията от Ковид 19.

Визовите правила за международни студенти и нискоквалифицирани работници също ще бъдат затегнати съгласно новия план.

Рекордните 510 000 души са се преселили в Австралия през годината до юни 2023 г., но министърът съобщава, че правителството ще "върне контрола върху цифрите" и ще намали годишния миграционен прием с около 50%.

Сред новите мерки са по-строгите минимални изисквания за владеене на английски език за чуждестранните студенти и повече контрол на тези, които кандидатстват за втора виза - те трябва да докажат, че всяко по-нататъшно обучение ще подобри техните академични стремежи или кариера. В Австралия има около 650 000 чуждестранни студенти, като много от тях са с втора виза, според официални данни.

Визовите пътища за мигранти със "специализирани" или "основни" умения, като висококвалифицирани технически работници или болногледачи, също бяха подобрени, за да предложат по-добри перспективи за постоянно пребиваване.

"Новите политики ще привлекат повече работници, от които Австралия се нуждае, и ще помогнат за намаляване на риска от експлоатация за тези, които живеят, работят и учат в страната", каза  О'Нийл.

Миграцията се покачи до рекордни нива в Австралия, но остава недостиг на квалифицирани работници и страната се бори да ги привлече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!