Арменец стана за първи път каймакам в историята на съвременна Турция

OFFNews 21 август 2022 в 19:45 17313 0

27 годишният Берк Аджар е посещавал средното арменско училище в Истанбул, а след това е завършил право.

Снимка Джумхуриет

27 годишният Берк Аджар е посещавал средното арменско училище в Истанбул, а след това е завършил право.

Представителят на арменската общност в Турция Берк Аджар, който беше първият в съвременната история за поста каймакам (районен или околийски управител), е назначен в Бабадагската община на град Денизли, съобщи Анадолската агенция.

Името на Аджар се чу за първи път на церемонията при закриването на курсовете за преподготовка на кандидатите за ръководители на райони. 27-годишният каймакам е посещавал частното средно арменско училище Сахакян Нунян в Истанбул и гимназията Ишик. През 2020 година завършва юридическия факултет на университета Билги. Кара адвокатския си стаж в кантора в Шишли и след това се явява на изпитите за каймакам. На писмения изпит през юли 2021 година заема 72-ро място сред 13 374 кандидати за управители. На интервю са поканени 475, сред които и Аджар.

Назначаването на арменец на висок административен пост е прецедент за Турция, която е обвинявана от Армения за извършването на геноцид срещу арменците в Турция в периода 1915-1923 година. Арменският геноцид е признат от десетки държави, но не и от Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews