Арктическият студ в САЩ взе жертви

OFFNews 15 януари 2024 в 09:30 1777 0

студ

Снимка БТА/АП

Служител на стадиона в Орчард парк, щата Ню Йорк помага в чистенето на сняг

Мразовито време обхвана голяма част от САЩ в неделния ден, а арктическите бури създадоха условия за виелици на североизток и натрупване на сняг в южни райони, предаде Асошиейтед прес. Дневните температури от минус 52 градуса по Целзий взеха жертви няколко щата.

Националната метеорологична служба предупреди, че силният вятър в щатите Монтана и Дакота може да доведе до минус 56 градуса по Целзий.

Приблизително 95 милиона души живеят в региони, за които са били издадени предупреждения за вятър и температури под минус 17 градуса по Целзий според Националната метеорологична служба.

Синоптиците казаха, че се очаква големият студ да достигне на юг до северните части на щата Тексас.

Дори в части от Северна Луизиана, Алабама и Джорджия също наваля сняг.

Властите предупредиха хората да не шофират по пътищата в Бъфало, в щата Ню Йорк на границата с Канада, където прогнозата е за снеговалеж до 60 сантиметра. Повече от половината полети до и от международното летище на Бъфало бяха отменени. Засегнати са летища в цялата страна. Десетки полети бяха отменени или забавени на международното летище О'Хеър в Чикаго, на международното летище в Денвър и на международното летище на Сиатъл.

Синоптиците също предупредиха днес, че интензивните снеговалежи и пориви на вятъра могат да причинят драстични и внезапни спадове на видимостта в източна Пенсилвания и части от северен Ню Джърси и Делауеър.

Друга арктическа буря, която донесе обилен снеговалеж в Скалистите планини, изглежда ще се премести на юг и може да донесе до 15 сантиметра сняг в части от Арканзас, Северен Мисисипи и Западен Тенеси.

Губернаторката на Арканзас Сара Сандърс обяви извънредно положение.

Повече от 150 000 домове и фирми в Орегон останаха без електричество днес след силни снежни бури. Повсеместни прекъсвания на тока, засегнали десетки хиляди домакинства, имаше в Мичиган и Уисконсин.

Лошото време в Орегон стана причина за смъртта на трима души.

Смъртни случаи, свързани със студа и снега, вече бяха регистрирани по-рано през седмицата в Калифорния, Айдахо, Илинойс и Уисконсин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика