Арестуваха Даря Трепова за убийството на Владлен Татарски, внесла в кафенето статуетката-бомба

Красимир Крумов 03 април 2023 в 15:31 7555 8

Снимка Следствен комитет на РФ

Даря Трепова

Заподозряната за убийството на руския военен блогър и прокремълски пропагандист от сепаратистката ДНР Владлен Татарски Даря Трепова е арестувана, съобщи в понеделник Следствения комитет на Руската федерация, само няколко часа след като Трепова беше обявена за общонационално издирване.

Със заподозряната вече се провеждат разпити, а Следственият комитет пусна и кратък фрагмент от разговор с нея.

- Разбираш ли за какво си задържана?
- Разбирам.
- За какво?
- Ааа… заа… (подсмихва се тъжно) аз бих казала за пребиваване на мястото на убийството на Владлен Татарски.
- Ти какво направи?
- Ех… Аз донесох там статуетката, която се взриви.
- А кой ти предаде тази статуетка?
- (Въздиша) Може ли по-късно да разкажа. (затъмняване на екрана и край на публикувания запис)

Даря Трепова е била арестувана в квартира под наем във Виборгския район на Санкт Петербург. „Натопиха ме. Просто са ме използвали“, цитира първите думи на младата жена след задържането й телеграм каналът SHOT. Разследващите криминалисти не изключват вероятността момичето да е било използвано за извършване на терористичен акт без да знае в какво участва, твърди телевизия РБК с позоваване на източници в МВР.

Съпругът на заподозряната, Дмитрий Рилов, каза също от своя страна пред СВТВ, че тя е натопена: "Вярвам, че жена ми е била използвана. Напълно съм сигурен, че тя никога не би могла да направи нещо подобно по собствена воля. Да, заедно с Дария, ние наистина не подкрепяме войната в Украйна, но смятаме, че подобни действия са недопустими. 100% съм сигурен, че тя никога не би се съгласила на това, ако знаеше."

В руските социални мрежи се разпространява версията за украинска следа, според която Трепова е била „вербувана от украински журналисти“.

"Малко преди трагедията Дария каза на приятелите си, че си е намерила работа, уж за някакви украински журналисти. Че е получила поръчки от Украйна, за които е получила парични преводи. Според обкръжението на Трепова поръчките са били свързани главно с прехвърлянето на колети „от ръка на ръка“, такава е била и предаването на кутията със статуетката за Владлен Татарски на неговата авторска вечер на 2 април“, разказва каналът Mash Telegram.

Руски експерти твърдят, че в ликвидирането на прокремълския блогър вероятно е участвал професионален килър от много висока класа. Националният комитет за борба с тероризма на Руската федерация обвини за убийството Украйна. Според официалните власти атентатът е бил планиран от украинските служби в сътрудничество с лица, свързани с Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални.

Както вече съобщихме в неделя вечерта в Санкт Петербург при взрив в кафене „Street Food Bar № 1“ в центъра на града загина осъжданият за обир на банка и избягал от украински затвор настоящ военен блогър Владлен Татарски с истинското име Максим Фомин. За оръжие за убийството на Татарски-Фомин е бил използван гипсов бюст, имитиращ бронзова статуетка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

8

ImBlack

03.04 2023 в 23:46

Тези всесилни украински служби правят каквото си искат в Москва ли?
Определено ФСБ са го планирали, използвали са тази антивоенна активистка, за да прехвърлят вината на украинците. Ако влогърът е започнал да критикува властта в Кремъл може да се брои и за самоубийство.

22548

7

dolivo

03.04 2023 в 22:13

Ааабе вони на ФСБ отвсякъде. Той тоз критикувал Кремъл за неефективната стратегия, и ФСБ си го очистват, хем няма критикар с един биллюк фенове, хем могат да го лепнат на Украйна.

10298

6

AntiZ

03.04 2023 в 19:42

Статуетките никога няма да свършат!

1236

5

БотоксПутю

03.04 2023 в 17:13

Жалко, че не е успяла да избяга от Путювата кочина.

-240

4

редовно четящ

03.04 2023 в 17:12

См@рт на путлер!

345

3

Джендо Джедев

03.04 2023 в 17:03

"Националният комитет за борба с тероризма на Руската федерация обвини за убийството Украйна. Според официалните власти атентатът е бил планиран от украинските служби в сътрудничество с лица, свързани с Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални."

Колко удобен начин хем да метнеш още л@йна върху опозицията и Украйна, хем да очистиш едно дебелобузесто врекало, подобно на Дугин и котилото му... ;)

-529

2

6екеr4о

03.04 2023 в 16:14

Блядовете ще съсипят живота на това дете, жалко, много жалко...

2550

1

alfakentavur

03.04 2023 в 15:45

Дори и неволно и несъзнателно да извършиш геройство, то пак си е геройство.
Кудос, Даря!
 
X

Да помогнем на украинските деца!