Анджелина Джоли с остри критики към Съвета за сигурност на ООН

25 юни 2013 в 11:11 3890 0

Анджелина Джоли пред Съвета за сигурност на ООН Снимка: ЕПА/БГНЕС
Анджелина Джоли пред Съвета за сигурност на ООН Снимка: ЕПА/БГНЕС

Актрисата Анджелина Джоли остро разкритикува Съвета за сигурност на ООН за това, че не предприема действия срещу изнасилванията по време на военните действия в Сирия и в други конфликти по света.

Посланиците на постоянните членки на Съвета Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция изслушаха обвиненията на Джоли за провала им да се захванат сериозно с проблемите на стотиците хиляди жертви на сексуални посегателства по време на конфликти. Срещата беше организирана от посланика на Великобритания, тъй като тази страна е начело на висшия орган на световната организация през юни, предаде АФП.

Джоли отправи апела си към висшите дипломати, след като посети бежански лагери в Йордания миналата седмица. Тя разказа за срещите си с жени, които са били изнасилени в Сирия, но не смеят да кажат имената си поради страха, че ще бъдат убити.

"Зная, че пред Съвета за сигурност стоят много трудни за разрешаване проблеми, по които не е лесно да бъде постигнато съгласие, но сексуалното насилие по време на конфликти не трябва да е един от тях", подчерта актрисата. "Ако Съветът за сигурност превърне в свой приоритет за разрешаване изнасилването и сексуалното насилие по време на конфликти, ще бъде постигнат напредък. Ако не го сторите, този ужас ще продължи. Моля ви, не забравяйте за този проблем, когато напуснете тази зала", призова Джоли.

Съветът за сигурност е приел резолюция, осъждаща сексуалното насилие, извършвано по време на конфликти. Британският външен министър Уилиам Хейг заяви, че ще организира нова среща по този въпрос в рамките на Общото събрание на ООН през септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови