Quantcast

Амнести интернешъл: Руската авиация е убила 200 цивилни в Сирия

OFFNews Последна промяна на 23 декември 2015 в 14:52 6570 22

Су-25

Снимка Архив

Руски самолет Су-25 в нападение

„Амнести интернешъл“ оприличи руските въздушни удари в Сирия с военни престъпления, съобщи радио „Франс ентернасионал“ (RFI).

Международната правозащитна организация е изследвала шест нападения, извършени от руската авиация между септември до ноември (т. е. за два месеца), в които били убити около 200 цивилни.

Женевиев Гаридос, председателка на „Амнести интернешъл“ - Франция“ настоява за разследване на случаите, които приличат според нея на военни престъпления. Тя е представила днес изводите от доклад на организацията.

На 30 септември т. г. - припомня RFI, Русия започна въздушни удари в Сирия, казвайки че иска да помогне на своя съюзник Башар Асад да победи „Ислямска държава“ и други екстремистки организации.

„Ние констатирахме, че жилищни райони, както и пазари и джамии са били мишени на нападения“, обяснява Гаридос.

Според организацията, чиито обвинения са сходни с тези на някои сирийски наблюдатели, в руските бомбардировки от септември до ноември са били убити най-малко 200 цивилни и десетина джихадисти.

Изводите в доклад на „Амнести“ са направени от проучването на шест конкретни атаки, насочени против градовете Хомс, Идлиб и Алеп, на свидетелства и разкази на оцелели, както и на видео и фотодокументи, показващи последиците от нападенията.

„В някои случаи - е казала Женевиев Гаридос - наблизо е имало военни цели. В изследваните случаи обаче нападенията изглеждат напълно спрямо цел и нанесените поражения. Сред използваните оръжия имало запалителни и касетъчни бомби, и преди всичко неуправляеми ракети, тоест оръжия без избирателно действие. Именно затова те не позволяват прецизно насочени атаки, които не засягат населението.

„Като се имат предвид тези данни, някои нападения биха могли да бъдат квалифицирани като военни престъпления – е добавила Гаридос. - Ето защо ние настояваме днес за спешно разследване.“

Москва много пъти категорично е опровергавала обвиненията, че е засегнала цивилни, казвайки, пилотите й старателно избягват да засягат жилищни райони.

В Кремъл не разполагат с информация, потвърждаваща обвиненията на „Амнести“, съобщи преди малко руската агенция „Интерфакс“, позовавайки се на Дмитрий Песков, пресаташето на руския президент.

Песков е подчертал, че Кремъл няма да реагира на доклада на правозащитниците: „Повтарям още веднъж, ние не разполагаме с информация за достоверността на данните, които привежда „Амнести интернешънъл“.

Запитан дали се планира проучване на доклада, Песков е казал, че с него безусловно ще се запознаят министерството на отбраната и други "съответни ведомства".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.12 2015 в 23:57

Правозащитните организации що не реваха като падаха американски бомби върху болници в Югославия,тази година в Афганистан-абсолютно неясно по каква причина ?!?!?! Какво изобщо ни занимават с пристрастните си доклади,ако има ендо лесно педали като асан геноглу и темподобни ще препишат и геноцида над местните племена в Америка на Русия !!!

23.12 2015 в 21:10

За цивилните жертви на натовските бомбардировки в Югославия нямаше такъв вой, смутолевиха го едва-едва.

Ами за 2 милиона избити във Виетнам жени, деца и старци; ами за 500 хиляди унищожено от новите педероатланти ЦИВИЛНО НАСЕЛЕНИЕ в Ирак?

Омерзен съм.

23.12 2015 в 21:05

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2014/08/afghanistan-no-justice-thousands-civilians-killed-usnato-operations/

23.12 2015 в 20:56

Митко
17:57 23 дек 2015
15
Да, извинявай прав си. Можем само за пореден път да кажем Кучетата си лаят, керванът на НАТО си върви.

23.12 2015 в 20:52

Митко
17:53 23 дек 2015
14
Нещо не си спомням "Амнести Интернешънъл" да е оприличавала американските въздушни удари в Сирия с "военни престъпления" - Може ми ще ме опровергаеш Митко?
Извинявай, беше ми много интересно да разгледам източника, на който се обосноваваш, но линкът който си посочил - https://www.amnesty.org/en/latest/news/2014/08/afghanistan-no-justice-thousands-civilians-killed-usnato-operations/< br /> води до страница, на която единствено е изписано с големи букви - ERROR.

23.12 2015 в 20:21

Не сте чували, не щото е нямало квичене, а щото нашите медии не го отразяват. Те се занимават само с белИте на Русия. Който плаща - той поръчва музиката.

23.12 2015 в 18:57

Амнести,кога се сетихте за убитите цивилни?
ИДИЛ изби жестоко десетки хиляди-мъже,деца,жени,старци.
Тотален етнически,верски и пр.,геноцид.
Сега,пак руснаците са ви трън в очите.
Лека справка-през 1945г.,англичани и американци,бомбардират Дрезден.Със запалителни бомби.Там сили на Вермахта,няма.Има 800 000 цивилни-деца,старци,жени и бежанци.Изгорени са стотици хиляди.Първата вълна,руши покривите.Втората,руши кръстовищата,така щото,хората да не могат да избягат,нито пък пожарните,да се случат на мястото на пожарищата.Третата вълна от съюзнически самолети,хвърля запалителните снаряди.За да изгори всичко.

23.12 2015 в 17:57

А ето и Архимед говори преди да е помислил.
Заповядай за Амнести и Сърбия:
Amnesty accuses Nato of war crimes
http://www.theguardian.com/world/2000/jun/07/balkans1

Каква е целта на откровената ви неграмотност не знам другаре?

23.12 2015 в 17:53

Относно Амнести Интернешънъл се чудя защо рубладжиите им пригласяхте когато казаха това:
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2014/08/afghanistan-no-justice-thousands-civilians-killed-usnato-operations/< br /> И защо сега ви хвана амнезията, другарки и другари ??? Че и повтаряте, че нищо не били говорили против американските жертви? Защо забравяте, че Сорос ви беше пръв идеологически другар когато САЩ удариха Ирак? Да ви припомня, че той беше един от най-гръмогласните противници на инвазията в Ирак точно като вас! Тогава зашо не се гнусяхте от него?