Американци на възраст от 5 до 22 г. заведоха дело срещу властите заради климатичните промени

OFFNews 12 юни 2023 в 21:13 2412 2

Снимка БТА / АР

Младите ищци в процеса за климата обвиняват правителството на Монтана, че не прави достатъчно за борба с изменението на климата.

Първият съдебен процес за климатичните промени в САЩ започна в щата Монтана, след като десетина младежи се обърнаха към съда на северозападния щат, обвинявайки щатските власти в нарушаване на конституционното им право на "чиста и здравословна околна среда", съобщава Франс прес.

Делото, известно като "Хелд срещу Монтана", се следи внимателно, тъй като изходът от него може да повлияе на други съдебни дела в цялата страна, насочени както срещу индустрията за изкопаеми горива, така и срещу властите. Шестнадесетте ищци на възраст между 5 и 22 години твърдят, че "опасните последици от изкопаемите горива и климатичната криза" са им навредили, като децата са "изключително уязвими" към тези последици, които само се влошават.

"Младите хора като мен разбират какъв е залогът", обяснява 19-годишната Грейс Гибсън-Снайдър в изявление, публикувано от Our Children's Trust, една от асоциациите, представляващи ищците по делото. "Разбираме, че разполагаме с малко време, за да се откажем от изкопаемите горива, за да осигурим сигурно бъдеще за себе си и за нашите деца", подчерта тя.

Съдебното дело се води в град Хелена, столицата на Монтана, като се очаква да продължи до 23 юни. В основата на производството е раздел от местната конституция, който гласи, че "щатът и всеки човек трябва да поддържат и подобряват чиста и здравословна околна среда в Монтана за настоящите и бъдещите поколения".

Ищците не искат обезщетение, но искат да се изготви декларация, в която да се посочи, че правата им са нарушени. Това трябва да бъде първата стъпка към законови действия. Щатът се опита няколко пъти да отмени иска поради процедурни нарушения, но на 6 юни щатският Върховен съд даде разрешение за започване на процеса.

В САЩ са заведени десетки съдебни дела срещу компаниите за изкопаеми горива заради въздействието им върху климата.

"Когато става въпрос за действия в областта на климата, американското правосъдие никога не е било от такова значение", казва Алис Хил, бивша съветничка по въпросите на климата при президента Барак Обама и член на Консултативната група за климатични кризи.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  11978

  2

  edin slep

  13.06 2023 в 10:36

  В такива дела има смисъл. Според неща, които съм чел, може да се използва наличната инфраструктура и с малки доработки да минем към биогорива или водород.

  Това не се харесва на изпомпващи те петрол.

  1273

  1

  Johnny B Goode

  12.06 2023 в 21:53

  То горкото на 5 години не може още да си избърше задника, но вече завело дело в съда.
  Акселерация.... Грета пасти да яде.
   
  X

  За политиката