Американският Сенат призна: Глобалното затопляне не е измама

ОFFNews 22 януари 2015 в 16:22 4087 2

Снимка Washington Post

Джеймс Инхоф: "Глобалното затопляне не е измама".

Почти всички американски сенатори се споразумяха вчера за мярка, удостоверяваща, че изменението на климата е реално, а не мистификация, включително, за изненада на мнозина наблюдатели, сенатор Джеймс Инхоф (James Inhofe), човекът, който неведнъж обяви глобалното затопляне за измама, съобщи Washington Post.

В същото време, две други мерки, които дават съществен принос към изменението на климата, не успяха да спечелят необходимото мнозинство от 99 гласа за да бъде приети от Сената. И трите мерки са предложени като промени в законодателството, които биха утвърдили спорния тръбопровод Keystone XL, който ще пренася суров петрол от Канада към Съединените щати.

С 98 към 1 гласа, Сенатът на САЩ одобри поправката на сенатор Шелдън Уайтхаус (Sheldon Whitehouse), който просто определя, че "становището на Сената е, че изменението на климата е реално, а не измислица.

Поправка на Уайтхаус е неявен удар по Инхоф заради предишните му изявления.

"Аз се надявам, че след много години мрак и блокада, това гласуване може да е първият малък лъч светлина в тунела и , което ще ни позволи да започнем честен разговор за това, което правят въглеродните емисии за климата и океаните ни, " заяви  Уайтхаус непосредствено преди гласуването по поправката.

Тогава, за учудване на мнозина наблюдатели, Инхоф театрално обявява, че иска да бъде съавтор на внесената поправка Уайтхаус, предизвиквайки ахване и вяли аплодисменти от залата. Инхоф, който възглавявайки Комитета на Сената по околна среда, блокира много екологични инициативи на администрацията на Обама, заяви своята поддръжка на тази поправка, но възможно не така, както климатичните активисти се надяваха.

"Климатът се променя през цялото време", каза той, като се позова както научни и така и на "библейски доказателства".

Той каза, че самото изменение на климата не е лъжа, но "измамата е в това, че има някои хора, които са толкова арогантни, че мислят, че са достатъчно силни, че могат да изменят климата", каза Инхоф, но все пак гласува за поправката Уайтхаус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови