X Advertisement

WWF: Очакваме големи промени на климата в България до няколко десетилетия

OFFNews Последна промяна на 26 юни 2014 в 20:34 12830 3

До няколко десетилетия климатът в България ще се промени драстично, алармира Световния фонд за дива природа (WWF), съобщава "Дарик".

Според Фонда, вече сме свидетели на екстремни метеорологични явления като ураганен вятър или проливни дъждове. В бъдеще се очаква температурите да се повишат с 6 градуса, което да доведе до до изчезване на българските гори и биоразнообразие и трикратно засилването на екстремните явления.

WWF смята, че промените в климата в глобален мащаб ще се отразят сериозно на времето у нас. Географското положение на България е такова, че редките до сега природни явления като силни дъждове или продължителна суша, ще стават все по-често срещани явления, изтъкват те.

Георги Стефанов, експерт по промените в климата към WWF, коментира най - лошия сценарий за страната: „Покачване с 4 до 6 градуса след няколко десетилетия, което на практика ни превръща в един климат, който горе-долу е като в Южна Гърция. Климат, при който няма гори, няма дъждове, няма хубави обработваеми земи, няма биоразнообразие, няма зима или поне не такава, каквато сме свикнали да имаме, изчезване на българската гора, изчезване на българската плодородност. Превръщаме се в съвсем различна страна. И това е съществен риск, който в много малка степен се отчита", коментира .

Все пак промените не са необратими. Нужно е обаче предприемането на сериозни стъпки в тази посока и то в продължение на десетилетия, за да не се стига до значителни климатични промени.

Каквито ù стъпки да предприеме България за намаляване на вредното въздействие върху природата, няма да е достатъчно, защото са необходими действия в глобален мащаб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Войната в Украйна от първо лице