Американски регулатор поставя под въпрос новите данни за ваксината на AstraZeneca

Неактуална клинична информация може да е представила непълна картина на ефективността, казва Агенцията за наблюдение на безопасността

Мая Младенова 23 март 2021 в 10:19 4874 0

Американски здравен регулатор постави под въпрос информацията за новите клинични изпитания на ваксината на AstraZeneca, които бяха оповестени вчера и показаха висока ефективност на препарата.

Компанията производител може да е използвала неактуална информация за проведените в САЩ клинични изпитания на ваксината, казва Агенцията за наблюдение на безопасността и данните (DSMB). Тя отговаря за прегледа и наблюдението на клиничните проучвания. Агенцията е алармирала Националния институт по алергични и инфекциозни болести (NIAID), Биомедицинския орган за напреднали изследвания и развитие и английско-шведската компания, съобщават от NIAID. Така регулаторът поставя под съмнение публикуваните позитивни резултати, пише "Файненшъл таймс".

"DSMB изрази опасения, че АstraZeneca може да е включила неактуална информация от проучванията, която може да е представила непълна картина на данните за ефикасност", коментират от NIAID.

Регулаторът е призовал производителя да си сътрудничи с DSMB, за да се изясни въпросът с данните за ефективност и да се представят на обществеността възможно най-точните и актуални данни в най-кратък срок.

В понеделник на брифинг пред международни издания, в който участие взе и OFFNews, представители на AstraZeneca обявиха, че ваксината предпазва от симптоматично заболяване от COVID-19 в 79% от случаите, a при хората на 65 и повече години - в 80% от случаите. Тя предпазва 100% от тежко разболяване, хоспитализация и смърт вследствие на COVID-19, посочиха от фармацевтичната компания. Iзводите са на база клинични тестове, проведени сред над 30 000 доброволци над 18 години в САЩ, Перу и Чили. Най-много са участниците в САЩ. 20 на сто от всички участвали са на възраст 65+. Две трети от доброволците са получили ваксината, а една трета - инжекция с плацебо.

Досега AstraZeneca не е отговорила на констатациите на американските регулатори. Ваксината все още няма лиценз за употреба в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови