Ваксината на Астра Зенека предпазва 100% от хоспитализация, тежко боледуване и смърт

Резултати от нови клинични изпитания показват 79% защита от симптоматично протичане от COVID-19

Мая Младенова 22 март 2021 в 15:30 8725 0

Снимка Pixabay

Ваксината на "Астра Зенека" срещу Ковид-19 осигурява 100% защита от хоспитализация, тежко протичане на болестта и смърт, показват нови клинични изпитания на продукта.

Третата фаза на тестове на ваксината AZD1222 са показали 79% ефективност срещу симптоматично протичане на инфекцията. Защитата срещу развиване на симптоми е по-висока при пациентите на възраст 65+ години - 80 процента, като 20% от участвалите в тестването са били над 65-годишни. 

Резултатите от мащабното изследване бяха обявени на брифинг от представители на фармацевтичната компания днес.

Клиничните изпитания са проведени основно в САЩ, Перу и Чили. Най-голямата група пациенти е била в САЩ. В извадката са включени хора над 18 години от различни раси, възрасти и здравословно състояние. Участие са взели над 30 000 доброволци. От тях 2/3 са получили ваксината, а 1/3 - плацебо.

Не са наблюдавани сериозни странични ефекти, вкл. свързани с образуване на тромби, увериха от "Астра Зенека".

От компанията определиха резултатите като впечатляващи, а ваксината като високо ефективна.

Изпитанията са показали високи нива на защита при поставяне на две дози през четири седмици. Цитираните по-горе проценти са дори по-високи, ако втората доза се постави по-късно, заявиха от компанията производител.

Наблюдавано е образуване на защитни T-клетки две седмици след първата доза, а на антитела - две седмици след втората доза.

Ваксината на "Астра Зенека" очаква разрешение за употреба в САЩ, а вече има такова в над 50 страни, сред които България.

Преди десет дни поставянето на ваксината или на дози от определена нейна партида бе спряно в няколко държави след докладвани случаи на тромбози и смърт. България спря изцяло ваксинацията с "Астра Зенека" по нареждане на премиера Борисов след смърт на 57-годишна жена в Пловдив. Седмица по-късно медицинските власти обявиха, че не може да се докаже връзка между леталния изход и ваксината. Въпреки това, тромбозата бе записана като много рядък страничен ефект от продукта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови