Американската полиция откри отвлечено преди 19 г. момче

Вероника Шербанова 11 януари 2013 в 17:15 2416 0

Ричард Уейн Лендърс младши преди отвличането, Снимка: yahoo.com
Ричард Уейн Лендърс младши преди отвличането, Снимка: yahoo.com

Полицията в американския щат Индиана открила момче, отвлечено преди 19 години от баба си и дядо си по бащина линия, съобщи yahoo.com. 

Ричард Уейн Лендърс младши е на 5 години, когато баба му и дядо му го отвлекли през юли 1994 година. Причината била, че те били разстроени от изхода на съдебен спор за попечителството на детето.

Бащата на Ричард не се грижел за него, а майка му се омъжила повторно година преди отвличането. Бабата и дядото на Ричард по бащина линия не го върнали на майка му след гостуване в къщата им, а заминали с него в неизвестна посока.

Те са обвинени за неспазване на попечителство, което се превърнало в престъпление през 1999 г. През 2008 г. обвиненията срещу Ричард и Линда Лендърс са свалени заради изтичане на давността.

През септември 2012 г. вторият баща на момчето занесъл в полицията в Индиана картата с номера на социалната осигуровка на Ричард и така случаят е възобновен. Търсенето в базата данни дава резултат. Разследващите откриват човек със същите номер на социалната осигуровка и дата на раждане в Минесота. 

Започва съвместно разследване на ФБР и местните власти и няколко месеца по-късно полицията открива 24-годишния в момента Ричард, който живее е Минесота под измислено име. Младият мъж е женен и очаква първото си дете.

Разследващите са категорични, че той не е бил малтретиран физически или психически.

Полицията открила и бабата и дядото на момчето, които също се представяли с други имена и живеели в съседен град. Засега не е ясно дали срещу тях ще бъдат повдигнати обвинения.

Майката на Ричард, Лиса Хартър и вторият му баща вече са наели адвокат и се надяват скоро да се срещнат с младия мъж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови