Алжир предлага 6-месечен план на хунтата в Нигер и е против военна намеса на ЕКОВАС

OFFNews 30 август 2023 в 09:28 1344 0

Знаме на Алжир

Снимка Архив

Алжир предложи на военните, които взеха властта в Нигер, "шестмесечен преходен план" за възстановяване на конституционния и демократичен ред, вместо предложените от тях три години, заяви ръководителят на дипломацията на страната, цитиран от АФП и БТА. 

Новият лидер на Нигер призова за "преходен период с максимална продължителност от три години", заяви алжирският външен министър Ахмед Атаф на пресконференция в Алжир. Но според нас процесът може да приключи за шест месеца, така че (сегашният) държавен преврат да не се превърне в "свършен факт", добави той, след като се завърна от  обиколка в Нигерия, Бенин и Гана, три държави от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС).

Заместник-началникът на неговото министерство, Лунес Маграман, е посетил отделно Ниамей, където е успял да проведе разговори с премиера Али Махаман Ламин Зейн. Но той не се е срещнал със сваления президент Мохамед Базум, отбеляза Атаф, без да уточни дали Базум ще бъде включен в предложения преходен план.

Алжир предлага политически дискусии "за максимум шест месеца (...) с участието и одобрението на всички партии в Нигер без изключване", под надзора на "граждански орган, оглавяван от консенсусна фигура, приета от всички политически сили", за да се доведе до "възстановяване на конституционния ред в страната".

Министър Атаф потвърди, че Алжир, който има обща граница от близо 1000 км с Нигер, се противопоставя на всякаква въоръжена намеса в съседката си, която определя като  "пряка заплаха за Алжир".

На 10 август ЕКОВАС обяви намерението си да разположи западноафрикански сили "за възстановяване на конституционния ред в Нигер". Атаф предупреди, че подобно решение може да има "катастрофални последици и да тласне хиляди нигерци по пътя на миграцията". Нов конфликт в региона може да бъде "допълнителен инкубатор за тероризма и организираната престъпност", подчерта той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика