Алексей Навални пак е арестуван в Москва

OFFNews 24 юли 2019 в 15:27 2289 1

Алексей Навални

Снимка svoboda.org

Полицията в Москва е задържала тази сутрин известния опозиционер и основател на Фонда за борба с корупцията Алексей Навални.

За поредния си арест политикът съобщи в своя Инстаграм. Той излязъл сутринта за редовния си крос и с намерението да купи цветя на съпругата си, която има рожден ден, но е бил пресрещнат от силите на ОМОН /отряди на военната полиция със специално предназначение/.

„Правилно казват, че понякога спортът е вреден. Излязох да потичам и да купя цветя на жена си, тя днес има рожден ден. Юля, честит рожден ден! Срещу входа има малък автобус с ОМОНовци, задържаха ме. И сега като глупак в къси гащи се намирам в полицейския участък“, казва той във видеото.

Адвокатът на Навални Олга Михайлова посочва пред Интерфакс, че той е задържан за повторно нарушение на правилата за организиране на публични прояви. Тя уточнява, че не са й известни детайлите около задържането, но не изключва то да е свързано с планирания на 27 юли протест в Москва.

За подобно нарушение законът предвижда парична глоба от 150 000 до 300 000 рубли и административен арест до 30 денонощия. На последния митинг от 20 юли, провокиран от отказа на ЦИК да допусне 57 независими кандидати за депутати в градския парламент на Москва, Навални постави ултиматум на изборната комисия. „Ако за една седмица не регистрират опозиционерите, следващата събота отиваме пред кметството“, каза той тогава.

Часове след ареста му днес е задържан и координаторът на московския му щаб Олег Степанов. Неотдавна Навални престоя 10 денонощия в московския арест след протестната демонстрация в подкрепа на разследващия журналист от „Медуза“ Иван Голунов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови