Ако можете, плащайте, ако не можете - няма въпроси: Зеленски обяви данъчна реформа

Вместо ДДС и данък върху доходите се въвежда ставка от 2% от оборота и опростено счетоводство

Мая Младенова 15 март 2022 в 11:55 8047 0

Украинският президент Володимир Зеленски говори за първите стъпки на данъчната реформа в Украйна, съобщава украинската агенция УНИАН.

Той обяви това във видеопослание, публикувано в канала на президентската администрация в Telegram.

"Кабинетът на Украйна се споразумя за пакет от решения в подкрепа на нашата икономика. За да може бизнесът да работи, да има работа за хората. Когато сигурността го позволява. Там, където хората са готови за това", отбеляза държавният глава.

Вместо ДДС и данък върху доходите се въвежда ставка от 2% от оборота и опростено счетоводство. За физическите лица-предприемачи се въвежда доброволно плащане на единния данък. "Ако можете, плащайте, ако не можете - няма въпроси", обяснява Зеленски. Според украинското законодателство физическите лица могат да се регистрират като предприемачи (т.нар. ФОП) и да реализират печалби без да се регистрират като юридически лица.

Втората голяма реформа е максималното дерегулиране на бизнеса.

"Да премахнем всички проверки за всички предприятия. Всички да работят нормално, а градовете да се върнат към живот. Животът да продължи навсякъде, където няма боеве. Има само едно условие: да гарантирате, че бизнесът ви функционира нормално в рамките на украинското законодателство", заяви президентът.

Той добави, че това са само първите два етапа от новата данъчна реформа.

На 14 март Володимир Зеленски заяви, че правителството ще представи нов данъчен модел за Украйна по време на войната и в следвоенния период.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови