"Ако Гърция напусне еврозоната, ще повлече Испания, Италия и дори Германия"

OFFNews 14 март 2015 в 15:41 7347 17

Ако Гърция напусне еврозоната, ще се получи ефект на доминото, който ще повлече Испания и Италия и дори Германия.

Това каза за германския вестник "Билд" гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Ако Гърция експлодира, следващите ще са Испания и Италия, а после, в някакъв момент, Германия. Затова трябва да намерим някакво решение в рамките на еврозоната, но то не трябва да се свежда до това гърците да са все задължени да плащат. Хората нищо не получиха от плановете за помощ, всичко отиде изцяло в банките", казва Каменос в интервюто за днешния брой на вестника.

По думите му Гърция се нуждае от "подстрижка, като тази, която получи Германия през 1953 г. на конференцията по дълга в Лондон", не от трети спасителен план (има предвид опрощаване на основната част от дълга на Берлин, след като Германия беше разорена във Втората световна война).

Каменос повдига отново въпроса за репарациите за нанесените от нацистите щети в Гърция по време на Втората световна война и заявява, че всички други европейски страни са били обезщетени.

"За нас това не е действие срещу Германия, а исторически дълг. Златото, което нацистите отнесоха в Берлин от Атина струваше много пари. Очакваме обезщетение за това, както и за принудителния заем и разрушаването на археологичеки паметници", казва Каменос, който е лидер на дясната суверенистка партия "Независими гърци". Партията беше коалиционен партньор на радикалната лява партия СИРИЗА, спечелила изборите, в новото гръцко правителство.

Преди два дни гръцкият министър на правосъдието Никос Параскевопулос заяви, че е готов да приложи съдебно решение, което позволява на властите в Атина да изземат германско имущество, за да компенсират жертвите на нацизма в малко гръцко село, напомни "Ройтерс".

Във вторник премиерът Алексис Ципрас обвини редица германски правителства, че използват законови трикове, за да не плащат репарации за нацистката окупация на Гърция, и заяви, че ще подкрепи усилията за получаване на обезщетения.

Берлин обаче счита проблема с репарациите за решен от 1960 г. в рамките на споразумение с други европейски правителства и не възнамерява да плаща нищо, отбелязва Франс прес.

В интервюто за в. "Билд" Каменос намеква, че Гърция ще спре да приема бежанци в случай на принудително напускане на еврозоната.

"Тогава никакви споразумения повече няма да са валидни, никакви договори, нищо. Повече няма да сме задължени да приемаме бежанци като страна на пристигане. Който иска да ни изтласка извън еврозоната трябва да знае това", предупреди гръцкият министър на отбраната.

По думите му Гърция трябва да бъде компенсирана от ЕС и заради загубите, които търпи заради санкциите на Евросъюза срещу Русия заради украинската криза.

"В противен случай не можем и не искаме да участваме в санкции срещу Русия, които само вредят на икономиката ни", заявява Каменос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!