Българка решава за парите на Гърция

OFFNews 13 март 2015 в 14:52 14238 2

Снимка .koolnews.gr

Българката Ива Петрова ще преговаря с новото гръцко правителството на Алексис Ципрас от името на Международния валутен фонд .Това съобщи говорителят на институцията Джефри Райс във Вашингтон. Новината бе потвърдена и в Атина от Елена Панарити - съветник на гръцкия министър на финансите Янис Варуфакис и участник в групата, която преговаря с кредиторите, съобщава сайтът GRreporter.

Ива Петрова е завършила Софийската математическа гимназия и УНСС. Започва работа като експерт в БНБ през 1997 година. От 1999 до 2004 година учи макроикономика в Мичиганския щатски университет и получава титлата доктор. Успоредно получава и мастърска степен по статистика. Веднага след завършването Ива Петрова започва работа в МВФ във Вашингтон като икономист. От 2012 година вече е на позиция старши икономист. Участвала е в екипа, който работи по гръцкия дълг.

Ива Петрова ще представлява фонда в преговорите за дълга с новото гръцко правителство. Гръцките медии определят Петрова като “жената-ястреб” на МВФ. Тя е считана за твърд технократ, почитател на цифрите и човекът, който спря проектите на предишното правителство в законопроекта за 100 вноски.

Съветникът на финансовия министър на Гърция Елена Панарити заяви, че представителите на кредиторите се държат надменно с гръцките преговарящи. По думите ѝ това вероятно се дължи на факта, че предишното правителство не е преговаряло, а е приемало безрезервно техните нареждания. Тя разкритикува приложените в Гърция през изминалите години мерки като хоризонталното орязване на пенсиите и заплатите и посочи, че в действителност не е направено нищо за възстановяването на икономиката. „Освен това трябва да знаете, че прословутият бюджетен излишък през 2014 няма да е в размер на 1,5, а на 0,6 на сто, според новите преценки в Брюксел".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!