Quantcast

AFP: Египетският самолет се разбил на 130 морски мили от о. Карпатос

OFFNews Последна промяна на 19 май 2016 в 11:33 7793 1

Египетският самолет се е разбил на около 130 морски мили от гръцкия остров Карпатос. Това съобщи AFP, позовавайки се на свой източник в гръцката авиация. 

Според служителя последната връзка с пилота е била три минути преди самолетът да изчезне от радарите. По думите му не е бил подаден сигнал за бедствие. 

Гръцкото Министерство на отбраната съобщи, че в района са изпратени два самолета и фрегата. 

На уебсайта за проследяване на кораби MarineTraffic е публикувано видео, според което поне пет кораба се включват в издирването на самолета в района на последните подадени координати.

Самолет на авиокомпания EgyptAir, извършващ полет от Париж за Кайро, изчезна от радарите през изминалата нощ. Машината се е изгубила 20 минути след като е навлязла в пространството на Гърция.

По неофициална информация екипажът се е състоял от 2 пилоти, 5 стюарди и стюардеси и 3-ма охранители, информира Си Ен Ен. 30 от пътниците са египетски граждани, 15 са французи, двама иракчани, по един британец, белгиец, португалец, канадец, суданец, алжирец, както и граждани на Чад, Кувейт и Саудитска Арабия, уточнява Ал Джазира.

За момента не се изключва нито една версия за изчезването на самолета, в това число и да е свален от терористи. 

Френският външен министър Жан-Марк Еро е разговарял по телефона с египетския си колега Самех Шукри по повод изчезналия самолет. Предполага се, че 15 от пътниците на борда са французи.

Началникът на гръцката авиация Константинос Линцеракос обясни, че е имало връзка с пилота на самолета от влизането на машината във въздушното пространство на Гърция до 10 мили преди излизането му от него, когато връзката е била прекъсната.

Диспечерите са се опитвали да се свържат със самолета, след като се е изгубил от радарите, което според египетските власти се е случило 10 мили след навлизането във въздушното пространство на Египет.